Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις την ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup

Ελληνικές σημαίες, «μούντζες» και συνθήματα κατα των πολιτικών και της Βουλής κυριάρχησαν στο ΣύνταγμαΠάνω από 10.000 χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας, αψήφησαν το κρύο και κατέβηκαν στο Σύνταγμα με ελληνικές σημαίες στα χέρια «Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες», «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω», τα συνθήματα της διαδήλωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, όπου χιλιάδες Έλληνες συμπαρίστανται στην «μάχη» της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στο σημερινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 άτομα στο Σύνταγμα, στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ κλειστή είναι η Λεωφόρος Αμαλίας, η Βασιλέως Γεωργίου και το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Νέοι και ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, κρατώντας ελληνικές σημαίες φωνάζουν δυναμικά «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε».


Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό με συνθήματα όπως «Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες, «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω», «Σεισάχθεια», «Δεν χρωστάμε- Δεν πληρώνουμε».

Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι, είναι και «Μέρκελ, Σόιμπλε μασκαρά, πάρτε την τρόικα και φύγετε μακριά», «Όλοι μαζί να φύγουν οι ναζί», ενώ πολύ συχνά όλοι μαζί τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο.



Στο Σύνταγμα βρίσκονται και εκπρόσωποι του ισπανικού κόμματος των Podemos, αλλά και Κούρδοι και Σύριοι πρόσφυγες.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, με κεντρικό σύνθημα: «Ανάσα Αξιοπρέπειας! Δεν εκβιαζόμαστε! Δεν υποκύπτουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν κάνουμε πίσω! Νικάμε».

Εκτός από την Αθήνα, ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια, την Κύπρο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο Δουβλίνο, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, μαζί με πολίτες έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας του.

Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Βόλος, Καστοριά, Ρέθυμνο, Κάλυμνος, Λέσβος, Καβάλα, είναι μεταξύ των πόλεων που κόσμος συγκεντρώθηκε στις πλατείες.

Το κάλεσμα που ξεκίνησε στο διαδίκτυο και έγινε σύντομα σημείο αναφοράς τόνιζε: «Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.  Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες. Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!».

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, από τις 6 το απόγευμα και δείχνουν εμπράκτως τη στήριξή τους, ενώνοντας τις φωνές τους με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που οργάνωσαν συλλαλητήρια για να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων.

Με συνθήματα και πανό «ψηλά το κεφάλι» και «λευτεριά στην Ελλάδα” η Θεσσαλονίκη στέλνει βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και στηρίζουν τις προσπάθειες της νεοσύστατης κυβέρνησης να έρθει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτή την ώρα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης συμμετέχει στο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες και αναμένεται να καταθέσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να “ανακουφιστεί” από τα μέτρα λιτότητας, χωρίς ωστόσο να βγει εκτός ευρωζώνης.

Πάτρα

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.