Σύσκεψη με κεντρικό θέμα την Ελλάδα

καμερονΚίνδυνο «μόλυνσης» βλέπει η Βρετανία – Αφανισμό των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, απογείωση του πληθωρισμού και σημαντική υποτίμηση του νομίσματος προβλέπουν Βρετανοί αξιωματούχοι – Αισιοδοξία πως θα βρεθεί συμφωνία ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ


Συνάντηση με κεντρικό θέμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πραγματοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Κάμερον ανήσυχος για τις πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα, θέλησε να συνομιλήσει με τους αρμόδιους αξιωματούχους σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός ενδεχομένου Grexit στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα και το ευρώ ήταν σημαντικό να προεδρεύσω μίας συνάντησης ώστε να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα».


Ο εκπρόσωπός του, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση στις αγορές: «Είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να είμαστε σε επιφυλακή».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σχεδιασμό εν εκτάσει στη διάρκεια του 2012, όταν υπήρχαν ιδιαίτερες πιέσεις στην ευρωζώνη που ενέπλεκαν την Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση … πιστεύω πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος (για να επανεξετάσουμε το σχεδιασμό αυτό)».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Νικ ΜακΦέρσον, ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών, Λόρι Καν και ο διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, Φιλ Έβανς. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το BBC, παρότι δεν ήταν παρών ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, καθώς οδεύει στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο των G20, ενημερωνόταν για την πορεία των συνομιλιών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους συμβούλους του ότι ανάμεσα στις συνέπειες μίας εξόδου θα είναι «ο αφανισμός των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, η απογείωση του πληθωρισμού και η σημαντική υποτίμηση».

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ανέφεραν πως «οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της αναντιστοιχίας ανάμεσα στο σκληρό ευρώ που θα χρωστάνε εκτός Ελλάδος, ενώ θα χρησιμοποιείται μία μαλακή και  υποτιμημένη δραχμή».

Όπως εξήγησαν στον Κάμερον, όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν τις βρετανικές επιχειρήσεις και τράπεζες στις οποίες οι Έλληνες έχουν οφειλές, να «αγωνιστούν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».


Ωστόσο, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό πως «η άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή».

Καταλήγοντας το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι η «μόλυνση» από το Grexit σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης και ο κίνδυνος ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν σημαντικές εκροές χρημάτων, γεγονός που θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομική αστάθεια.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το BBC, υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την Μεγάλη Βρετανία καθώς είναι ο πιο σπουδαίος διαπραγματευτικός εταίρος και για αυτό το λόγο ο Κάμερον προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο μίας επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης ή ενός Grexit το οποίο δε θα μπορεί να αποφευχθεί.

Ωστόσο, το βρετανικό δίκτυο παρατηρεί ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση πιστεύουν ακόμα ότι θα υπάρξει «κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.