ναοςΔεν διέπραξαν γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), ότι η Σερβία και η Κροατία δεν διέπραξαν γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο Βελιγράδι. Ικανοποίηση για την απόρριψη της κροατικής προσφυγής και δυσαρέσκεια που δεν έγινε αποδεκτή η σερβική αντιπροσφυγή.


Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ανέφερε ότι παρότι δεν δικαιώθηκε η Σερβία, η απόφαση έχει θετικά στοιχεία.

«Η απόφαση του ICJ έχει μεγάλη σημασία για τη Σερβία και τον σερβικό λαό διότι ανατρέπει τα διεθνή στερεότυπα για την ενοχή των Σέρβων στα πολεμικά γεγονότα της περιόδου 1991-’95» αναφέρει στο διάγγελμά του ο Σέρβος πρόεδρος.


Χαρακτηρίζει δε, άδικο το γεγονός ότι δεν αξιολογήθηκαν ως στοιχεία γενοκτονίας τα εγκλήματα εναντίον του σερβικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα» του κροατικού στρατού.

Ο κ. Νίκολιτς συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αποτελεί ενθαρρυντικό βήμα το γεγονός ότι το δικαστήριο, δικαιολογώντας την απόφαση, αναγνωρίζει ότι έγιναν μαζικά εγκλήματα εναντίον του σερβικού πληθυσμού.


Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέφερε ότι η Σερβία θα σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δεν θα συνεχίσει τις αντιδικίες, ενώ ολοκλήρωσε το διάγγελμα του με τη φράση: «Επιδιώκουμε την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες».

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.