Εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα

πορτιτσα
ΠΟΡΤΙΤΣΑ (01/01/15)

Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ήπειρος και η Ευρυτανία, σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Έβρου.

εξοδοσ φαραγγι πορτιτσα
ΕΞΟΔΟΣ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ

Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, καθώς από την άνοδο της στάθμης, δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης. Φόβοι εκφράζονται και για το γεφύρι της Αρτας.

πορτιτσα 4
ΠΟΡΤΙΤΣΑ

Πολλά χωριά στην περιοχή της Αρτας εκκενώθηκαν προληπτικά. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.

ζιακα γεφυρι
ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.

πορτιτσα 3
ΠΟΡΤΙΤΣΑ

Στην Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας της Πρέβεζας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.

μικρο φαραγγι του κλεφτη
ΜΙΚΡΟ ΦΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ

Προβλήματα και στην Ευρυτανία, όπου εκκενώθηκε το χωριό Κρίκελλο του δήμου Καρπενησίου, λόγων επικίνδυνων κατολισθήσεων. Με απόφαση του δήμου Καρπενησίου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα τα σχολεία του Δήμου εκτός από αυτά μέσα στην πόλη του Καρπενησίου και της Τοπικής Κοινότητας του Μεγάλου Χωριού.

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στον δρόμο από Θέρμο προς Αγιο Θεόδωρο, υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή.

το γεφυρι του Κλεφτη
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ

Στην Κοζάνη έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων στους νομούς Κιλκίς-σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου τα οδοστρώματα υπέστησαν καθιζήσεις- Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.

πορτιτσα 2
ΠΟΡΤΙΤΣΑ
πορτιτσα 1
ΠΟΡΤΙΤΣΑ


 
Στην Μελίκη Ημαθίας, ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή του σχολείου (Γυμνάσιο-Λύκειο Μελίκης) και την «πέταξε» μέσα στο προαύλιο.
Αίτημα για άμεση κήρυξη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας Καλαβρύτων, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες και εξακολουθούν να συνεχίζονται, απειλώντας το χωριό.
Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων προβλήματα σημειώθηκαν στα οδικά δίκτυα σε Ροδόπη, Κικλίς, Καστοριά, Τρικαλα, Ευρυτανία και Αχαΐα.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κακοκαιρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας σύσκεψης για τις πλημμύρες που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. «Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε της ζημιές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

βροχη γρεβενα- ποταμια 2
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
βροχη γρεβενα- ποταμια
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, μετέβησαν στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Παράλληλα, κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας με τον γγ Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου μετέβησαν στην Αρτα.

Δείτε ένα video – όπως και οι φωτογραφίες- από τον Χρήστο Τσιαρσιώτη: (Οδοιπορικό στα ποτάμια των Γρεβενών)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.