Χαμηλή εγκληματικότητα, σύστημα υγείας και υποδομές που κάνουν τη ζωή καλύτερη και πιο ήρεμη

StockholmΗ έρευνα του Economist’s Intelligence Unit συγκέντρωσε στοιχεία από 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο (η Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) και τις αξιολόγησε με βάση το πόσο ασφαλείς είναι για τους κατοίκους της.

Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες ήταν οι υποδομές (ασφαλείς δρόμοι, ατυχήματα, θάνατοι από φυσικές καταστροφές κ.λπ.), η ψηφιακή ασφάλεια (κυβερνοέγκλημα, online πλαστοπροσωπία, πιστωτικές κάρτες κ.ά.), γενικότερη υγεία (προσδόκιμο ζωής, επίπεδο περίθαλψης) και προσωπική ασφάλεια (εγκληματικότητα, αποτελεσματικότητα της αστυνομίας κ.λπ.).

Κορυφαία πόλη στις περισσότερες κατηγορίες είναι το Τόκιο. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι από τις καλύτερες στην ψηφιακή ασφάλεια, ενώ η Ζυρίχη παίρνει άριστα στην υγεία και τις υποδομές.

Ας δούμε αναλυτικά τις πόλεις

ΤΟΚΙΟ

Η μεγαλύτερη πόλη της λίστας (13,3 εκατ. κάτοικοι) είναι και η πιο ασφαλής, όπως και από τις πιο εύπορες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 30-50.000 δολάρια. Έχει το απόλυτο ρεκόρ στην ψηφιακή ασφάλεια και μέσα στο Top 5 για την προσωπική ασφάλεια και τις υποδομές, παρά τον πληθυσμό της και τους συχνούς σεισμούς.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Πρώτη στον κόσμο στην προσωπική ασφάλεια με τις ληστείες και τις κλοπές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η χώρα έχει από τους αυστηρότερους νόμους, ακόμα και για λιγότερο σοβαρά αδικήματα, και έχει τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη δολοφονιών στον κόσμο.

ΟΣΑΚΑ

Όπως και το Τόκιο, η ιαπωνική αυτή πόλη παίρνει εξαιρετικό βαθμό στην προσωπική ασφάλεια, ενώ είναι έκτη στο επίπεδο περίθαλψης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Μπορεί να είναι έβδομη στον κόσμο στην ψηφιακή ασφάλεια, είναι όμως πέμπτη στην προσωπική ασφάλεια και παρέχει περίθαλψη σε όλους.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Υψηλό σκορ στην προσωπική ασφάλεια, χαμηλή εγκληματικότητα, υψηλό επίπεδο περίθαλψης.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο να ζεις. Παίρνει επίσης εξαιρετικό βαθμό στις υποδομές και στην ψηφιακή ασφάλεια.

ΤΑΙΠΕΙ

Αναπτύσσει τις υποδομές της (δρόμοι, συγκοινωνίες) με εντυπωσιακό ρυθμό, είναι 5η στον κόσμο στην προσωπική ασφάλεια και 9η στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Δέκατο στις υποδομές ασφάλειας, 8ο στην ψηφιακή ασφάλεια, υψηλό εισόδημα για τους κατοίκους του.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Αν και στην ψηφιακή ασφάλεια η πόλη είναι 4η στον κόσμο, είναι μόλις 40ή στις υποδομές της (κατοικίες, δρόμοι κ.λπ) καθώς το 7% του πληθυσμού της ζει σε παραγκουπόλεις και οι θάνατοι πεζών από τροχαία είναι συνηθισμένοι. Ωστόσο έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η εντυπωσιακή μείωση της εγκληματικότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την ανέβασε στην πρώτη δεκάδα, μαζί φυσικά με το επίπεδο περίθαλψης και την ψηφιακή ασφάλεια.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Έχει τη δεύτερη καλύτερη υποδομή αστικής ασφάλειας από τις 50 πόλεις που αξιολογήθηκαν, είναι 8η στην προσωπική ασφάλεια και έχει ένα από τ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, στα 86 χρόνια.

ΤΟΡΟΝΤΟ

Είναι η καλύτερη πόλη να ζεις σε ό,τι αφορά στη δημόσια ασφάλεια, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, το κόστος και τη γενικότερη ποιότητα ζωής.

ΖΥΡΙΧΗ

Υγεία, περίθαλψη και υποδομές είναι από τα δυνατότερά της σημεία. Εξαιρετικές συγκοινωνίες, χαμηλή εγκληματικότητα και υψηλό εισόδημα την κάνουν επίσης από τις ελκυστικότερες πόλεις στον κόσμο.

ΣΙΔΝΕΙ

Οι υποδομές της είναι υποδειγματικές (10η θέση) και η προσωπική ασφάλεια εγγυημένη. Ωστόσο έχουν καταγραφεί περιστατικά κυβερνοεγκλήματος που το ρίχνουν στην 14η θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Οι υποδομές της -δρόμοι, φράγματα, μείωση ρύπανσης- την κάνουν μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο σε σχέση με ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Το ποδήλατο κάνει τους κατοίκους υγιέστερους και πιο χαρούμενους, ενώ και η εγκληματικότητα είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο.

Κώστας Φαρμάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.