σιατιστισ μητροπολιτησΠραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης  στην κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου της μητρόπολης Λαγκαδά Αγία Κυράννα η συνέχιση του πρώτου κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούν στις σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας.

Ο κύκλος των σεμιναρίων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας, που υλοποιείται σε συνεργασία της μητρόπολης Λαγκαδά με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απευθύνεται σε κληρικούς και λαϊκά στελέχη της εκκλησίας, ενώ είναι και πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010).

Κύριος ομιλητής της σημερινής εισήγησης ήταν ο μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Προοπτική του Θεσμού του γάμου και της Οικογένειας, μία αφορμή για προβληματισμό σύμφωνα με την Ποιμαντική Θεολογία».

O κ. Παύλος αναφέρθηκε εκτενώς στον θεσμό του γάμου τονίζοντας την παλαιότητά του καθώς και στα σύγχρονα προβλήματα που υπάρχουν μέσα από την συζυγία, υπογραμμίζοντας της εκ παραλλήλου δράσης του έρωτα, της αγάπης και της σεξουαλικότητας, οι οποίες δεν πρέπει να ενεργούν ξεχωριστά και σε βάρος των άλλων αλλά να αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη.

Ο μητροπολίτης Σισανίου υπογράμμισε τη σημασία της διαπαιδαγώγησης των νέων αλλά και των γονέων που πρέπει να έχουν πριν το μυστήριο του γάμου, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να προετοιμάζει τους νέους κατάλληλα από την εφηβική ηλικία και να προλαμβάνει, να ευλογεί και να σώζει, χωρίς να διαλύει και να εθελοτυφλεί.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι σήμερα προσπαθούμε να εντάξουμε τον γάμο στις κοινωνικές δομές ή τις νομικές διαδικασίες της ανθρώπινης ζωής και να τον αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με μία σειρά από κοινωνικά ή νομικά μέτρα.

Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε καινούργιους νόμους και θεσμούς με αποτέλεσμα την σύγχυση της ανθρώπινης ζωής, η οποία περνά στον γάμο την φάση της αμφισβητήσεως και του ευτελισμού, ως σύγχρονο πρόβλημα, ως καρπός της ανθρωπολογικής κρίσεως.

Στην ουσία, κατάληξε την ομιλία του ο μητροπολίτης Σιατίστης, ο γάμος παραμένει η έκφραση και το κριτήριο των προσωπικών σχέσεων του άνδρα και της γυναίκας καθώς επίσης και της μοναδικής τέχνης στο να ζει ο ένας για τον άλλον.

Ο πνευματικός νόμος της ζωής είναι αγάπη, η οποία και αποτελεί διέξοδο σε κάθε αδιέξοδο. Ο γάμος είναι ένα μυστήριο σοφίας, δηλαδή ένα θέμα ζωής και μία τέχνη ζωής. Είναι μία δυναμική έκφραση της ελεύθερης αγάπης των δύο φύλων ώστε να πορευτούν την κοινή οδό της τελειώσεως και της θέωσης.

Μετά το πέρας τις ομιλίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή και τα λαϊκά στελέχη της μητρόπολης, τονίζοντας ότι πρωταρχικός σκοπός και στόχος του κάθε κληρικού, πρέπει να είναι η ποιμαντική του κάθε ατόμου αναλόγως την κάθε κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει, έχοντας πάντοτε και συνεχώς προσωπική επαφή.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην επαρχία του Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος είχε την ευκαιρία να μεταβεί συνοδευόμενος από τον κ. Ιωάννη, στην περιοχή της Όσσσς, να επισκεφτεί τον ναό της αγίας Κυράννας, να προσκυνήσει στον παλαιό και ιστορικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου ευρέθησαν τα λείψανά των νεομαρτύρων Κυράννας της Οσσαίας και Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής, καθώς επίσης και να επισκεφτεί το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο της μητρόπολης, θαυμάζοντας ένα μικρό μέρος της πλούσιας εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της τοπικής μητρόπολης και της περιοχής του Λαγκαδά.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ


dogma

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.