ΚΑΛΠΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣΠέντε βασικά γραφήματα δημοσιεύει στον ιστότοπο του ο Guardian για να “μεταφέρει” το προεκλογικό κλίμα της χώρας μας, αποτυπώνοντας της προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της βρετανικής εφημερίδας.


Εκτιμάται ο μέσος όρος του ποσοστού που θα λάβει το κάθε κόμμα το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου και διερευνάται η πιθανότητα αυτοδυναμίας, η στάση του εκλογικού κοινού ως προς το ευρώ, η ανεργία και το χρέος.

Τα πρώτα δύο γραφήματα καταγράφουν τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις.

Αποτυπώνεται ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων και η τελική πρόβλεψη είναι για μια Βουλή οκτώ κομμάτων με πρώτο και πιθανώς, αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου.

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φτάνει στο 4%.

Στο δεύτερο γράφημα παρουσιάζεται η αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής με τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία σε ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία.

Η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές σύμφωνα με τον Guardian. Το ΠΑΣΟΚ “ψυχορραγεί”, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που από το 17% του 2012 φτάνει στο 27% και προηγείται σταθερά.

Πτώση διαφαίνεται και για τη Χρυσή Αυγή αλλά και για τους ΑΝ.ΕΛ. που οριακά “μπαίνουν-δεν μπαίνουν” στη Βουλή.

Το Ποτάμι φαίνεται να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου είναι και αυτό στο εκλέξιμο όριο.

“Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας θα είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη”, γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Σε ό,τι αφορά το γράφημα για την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ, φαίνεται πως πριν από τα χρόνια της κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε.

Το παρακάτω γράφημα αναφέρεται στην ανεργία και στην καλπάζουσα αύξηση της τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται από τους συντάκτες πως η δικομματική κυβέρνηση δεν κατάφερε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή ενώ το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης ήταν η μεσαία τάξη.

“Η Ελλάδα άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για να μεταναστεύσουν. Την ίδια ώρα, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Έτσι, δεν είναι έκπληξη ότι επικρατέστερος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα”, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.