Συνέντευξη στο Νίκο Ανδριόπουλο μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη δήλωσή της «θα τυπώσουμε 100 δισ. ευρώ»

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛΜετά το σάλο που προκάλεσε με τις  δηλώσεις «θα τυπώσουμε 100 δισ. ευρώ αν χρειαστεί», η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, Ραχήλ Μακρή σε δηλώσεις της στο newsbeast.gr, υπεραμύνθηκε της απόψής της, τονίζοντας ότι «η αλήθεια είναι πικρή».

«Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον μηχανισμό για τις τσέπες των τραπεζιτών. Εγώ είπα ότι θα το κάνω σε έκτακτη περίπτωση ως τελευταία γραμμή άμυνας των Ελλήνων Πολιτών έναντι στην εξαθλίωση», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ραχήλ Μακρή.

– Το όνομά σας αποτέλεσε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχόλησαν την Κουμουνδούρου για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, προκαλώντας αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις. Ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ πλέον πώς βλέπετε στο μέλλον την «συγκατοίκηση» με τα παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς δεν είμαστε πολυκατοικία για να συγκατοικούμε. Δεν υπάρχουν επετηρίδες και τζάκια στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το όραμα και με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα μαχόμαστε να φέρουμε την ελπίδα ουσιαστικής αλλαγής αυτού του τόπου για να προχωρήσει η Χώρα και να αλλάξει η Ευρώπη. Η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων αποτελεί ενωτικό μέτωπο για την κοινωνική ευημερία και την πραγματική οικονομική μεγέθυνση. Σε αυτό συμβάλουμε όλοι χωρίς διχαστικά διλλήματα και διαιρέσεις των πολιτών της Πατρίδας μας.

– Τι έχετε να απαντήσετε σε όσους σας κατηγορούν για ιδεολογικό άλμα, καθώς από ένα κόμμα με δεξιές καταβολές ενταχθήκατε στο ΣΥΡΙΖΑ;
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν διέθετα ποτέ ουδεμία είδους καταβολή. Η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους, καθώς προσπαθούσα να διασφαλίσω ότι δεν θα υπήρχαν αποκλίσεις από την ιδρυτική διακήρυξη. Από εκεί και πέρα οι ΑΝΕΛ έμοιαζαν με το ιδεολογικό ανάλογο του εκκρεμούς του Φουκώ. Πιστεύω βέβαια ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης πλέον.

– Δεδομένου ότι ως τομεάρχης των ΑΝΕΛ έχετε επιδείξει έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουν υπάρξει συζητήσεις με την ηγεσία της Κουμουνδούρου για αξιοποίησή σας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχω κάνει ουδεμία συζήτηση αυτού του είδους. Συντάχθηκα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα για μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αξιοποιηθούν οι άξιοι και ικανοί για την υλοποίηση του κοινού προγράμματος κοινωνικής ευημερίας. Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία, οι πολιτικές μετρούν.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγώντας την αυτοδυναμία έχει κλείσει την πόρτα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην των ΑΝΕΛ που οριακά παίζουν με την είσοδό τους στη Βουλή βάσει δημοσκοπήσεων και του ΚΚΕ που απορρίπτει την πρόταση της Κουμουνδούρου. Σε έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πώς θα συνεργαστείτε με βουλευτές και στελέχη τα οποία έχετε καταγγείλει σφόδρα στο πρόσφατο παρελθόν κατά την έξοδό σας από το κόμμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που επιχείρησε διεύρυνση στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο βήμα. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει όλες τις σοβαρές πολιτικές προτάσεις που θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σύμφωνα με το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφώσουν οι Έλληνες πολίτες.

– Υπάρχουν πολλά σχόλια για την τοποθέτηση σας σχετικά με τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Τι απαντάτε;
Η αλήθεια είναι πικρή. Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον μηχανισμό για τις τσέπες των τραπεζιτών. Εγώ είπα ότι θα το κάνω σε έκτακτη περίπτωση ως τελευταία γραμμή άμυνας των Ελλήνων Πολιτών έναντι στην εξαθλίωση. Δε θέλουν να ξέρουμε γιατί φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τα θεσμικά μέσα του νομίσματος για να εξυπηρετούν κομματικούς φίλους. Σήκωσα το πέπλο της συγκάλυψης και φοβούνται μήπως φανούν τα έργα τους. Ο μηχανισμός υπάρχει σήμερα 2 τράπεζες κατέφυγαν σε αυτόν. Ποτέ δεν τον σύνδεσα με τον προϋπολογισμό ή το δημόσιο χρέος. Καταλαβαίνω ότι αντιδρούν γιατί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ήδη 90 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

– Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Στον προϋπολογισμό ή στο χρέος;
Αντί να επιτίθενται άνανδρα στον ΣΥΡΙΖΑ ας ρωτήσουν τον Χαρδούβελη. Όσο για τα τοπικά στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν να πιάσουν «λαγό» θα έπρεπε να διαβάζουν λίγο τα άρθρα των συνυποψηφίων τους της Β’ Αθηνών.

– Έχετε αποδείξεις για το ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε τον μηχανισμό;
Φυσικά τους νόμους 3723/2008/ΦΕΚ 250/09-11-2008, 3845/2010/ΦΕΚ 65/06-05-2010, 3872/2010/ΦΕΚ 148/03-09-2010, 3965/2011/ΦΕΚ 113/18-11-2011, 4031/2011/ΦΕΚ 256/09-12-2011, 4056/2012/ΦΕΚ 52/12-03-2012 και την ΠΝΠ/ΦΕΚ 203Α/14.09.2011, σύμφωνα με τα οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με την παροχή εγγυήσεων και ενεχύρων του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου αυτές να προσφύγουν στους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΚΤ και του Μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), ήτοι του λεγόμενου «Emergency Liquidity Assistance (ELA)»

– Ποιες οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;
Ευτυχώς στο ΣΥΡΙΖΑ το επίπεδο γνώσης των οικονομικών διαδικασιών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Γι’ αυτό οι περισσότεροι κατανόησαν άμεσα τα λόγια μου και άφησαν τους παπαγάλους της συντήρησης να εκτεθούν. Αφήσαμε επίτηδες λίγο χρόνο πριν απαντήσουμε για να εκτεθούν όσοι αναπαράγουν την προπαγάνδα της συντηρητικής αμάθειας. Η αλήθεια αποκαλύπτει τον εαυτό της και εκθέτει τους οικονομικά αγράμματους, που σπεύδουν να διεκδικήσουν τη θέση του ειδήμονα.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.