Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι εταιρείες στοιχημάτων βγάζουν τα δικά τους γκάλοπ για τις εκλογές

16 Ιανουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΣΤΟΙΧΗΜΑΛίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου τα κόμματα συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε κλίμα πόλωσης και σκληρής κόντρας, ενώ παρακολουθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Εκτός όμως από τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν οι τάσεις που δίνουν οι εταιρείες στοιχημάτων και οι διακυμάνσεις των αποδόσεων των κομμάτων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για όσους δε γνωρίζουν, οι αρχικές αποδόσεις στα στοιχήματα καθορίζονται με βάση τις θεωρητικές πιθανότητες επιβεβαίωσης ή μη ενός γεγονότος. Όσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβεβαίωσης τόσο μικρότερη είναι η απόδοση.

Με τη βοήθεια των στοιχείων που δημοσιεύονται από εταιρείες στοιχημάτων, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις προεκλογικές τάσεις, με τα αποτελέσματα, όμως, να είναι απλώς ενδεικτικά και να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είναι ωστόσο μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που δείχνει ιδιαίτερες τάσεις.

  • Οπως δείχνουν οι απόδοσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία αφού η απόδοση που του δίνουν αγγίζει το 2,65. Αντίθετα σε απόδοση καθαρού φαβορί με 1,45 δεν θα καταφέρει να εκλέξει πάνω από 150 βουλευτές.
  • Στην ουρά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δεν φαίνεται πως μπορεί να ξεπεράσει το 2,7%, ενω οι ΑΝΕΛ με απόδοση 1,50 μένουν και αυτοί εκτός Βουλής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα γραφήματα, βλέπουμε ότι, υπάρχει σαφής αύξηση της απόδοσης της Νέας Δημοκρατίας από το 7,00 στις 30/12, στο 12,00 στις 13/1, γεγονός που δείχνει ότι οι παίκτες πιστεύουν ότι είναι λιγότερο πιθανή η νίκη της Νέας Δημοκρατίας μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μέσω της πρώτης θέσης.

Αντίθετα, όσο αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ότι οι αποδόσεις είναι σταθερά χαμηλές, με τις πιθανότητες νίκης του στις εκλογές να είναι πολλές, αφού από την εναρκτήρια απόδοση του 1,09 στις 30/12, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προσφέρεται στο 1,03 στις 13/1, έχοντας απλώς ανέβει μέχρι το 1,12 στις αρχές του νέου έτους, στις 2 Ιανουαρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταβολές των αποδόσεων σε κάποια κόμματα, που μάχονται για την τρίτη θέση. Συγκεκριμένα, το Ποτάμι, ενώ είχε ξεκινήσει έχοντας αρκετά λιγότερες πιθανότητες κατάληψης της 3ης θέσης σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όπως έδειχναν οι αρχικές αποδόσεις του 2,50 (Ποτάμι) και 1,90 (Χ.Α.), έχει πλησιάσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες στην τρίτη θέση.

Πάντως η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να θεωρείται το πρώτο φαβορί για την 3η θέση όπως φαίνεται και στα ειδικά γραφήματα.


Σε αρκετά υψηλότερες αποδόσεις στη μάχη της 3ης θέσης συναντάμε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου, οι πιθανότητές του για την 3η θέση, φαίνεται ότι μειώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Μπορεί οι μεταβολές των αποδόσεων να μην αποτελούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα για την έκβαση των εκλογών, αλλά αναμφισβήτητα αποτελούν μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση και παρουσίαση των ενδεικτικών προεκλογικών τάσεων.

Οι τρέχουσες τιμές των αποδόσεων είναι διαθέσιμες στο site του stoiximan.gr

This entry was posted on Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, 2015 at 23:12 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply