απεΠοσά μεταξύ 100 και 300 ευρώ θα πιστωθούν στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ τον οποίο θα παραλάβουν 80.000-100.000 καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχές με εγκατεστημένα αιολικά πάρκα πανελλαδικά.

Πρόκειται για ένα είδος αντισταθμιστικού οφέλους προς τους καταναλωτές των περιοχών αυτών, που είχε προβλεφθεί με νόμο του 2010 (ο οποίος όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών), με το σκεπτικό να ενισχυθεί η αποδοχή των έργων ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο νόμος προέβλεπε ότι παρακρατείται από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ποσό ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου τους και αποδίδεται στους κατοίκους των περιοχών, στα όρια των οποίων λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Το ποσό αυτό για την τετραετία 2010-2013, ανέρχεται σε 13,3 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων ΠΕΚΑ, Οικονομικών, και Εσωτερικών που υπεγράφη προ ημερών, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ 80-100.000 καταναλωτών που διαμένουν σε 272 χωριά σε όλη τη χώρα.

Όσο για τα 13,3 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ και τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και θα πιστωθούν άμεσα στους 80-100.000 δικαιούχους.

Ο Δήμος που δικαιούται τα περισσότερα χρήματα είναι η Κάρυστος στην Εύβοια καθώς διαθέτει τα περισσότερα και μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Τα νοικοκυριά του εν λόγω Δήμου θα μοιραστούν 1,25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Σητεία που θα μοιραστεί 909.000 ευρώ, η Τρίπολη (619.986 ευρώ), η Κύμη και το Αλιβερί (608.000 ευρώ).

Το ιστορικό

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, η σχετική διάταξη είχε προβλεφθεί στα πλαίσια του νόμου 3851/2010 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1% “με πίστωση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών του ΟΤΑ πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ.

Έκτοτε πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα τρία χρόνια, μέχρι που ήρθε ο νόμος 4203/2013 σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών που θα πρέπει να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές θα καθορίζονταν «με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Πέρασε άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβεί το παραμικρό, με την απόφαση να καθυστερεί λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν προκύψει σχετικά με τον ακριβή υπολογισμό των ποσών που θα πιστωθούν αναδρομικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, για την τετραετία 2010-2013.

Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων τα συναρμόδια υπουργεία δεχόνταν τους τελευταίους μήνες πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές που ζητούσαν να μάθουν τι προτίθενται να κάνουν, αν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των λογαριασμών, αν έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ, καθώς και ποια είναι τα ακριβή προς επιμερισμό ποσά.

Τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται ότι το πρόβλημα επιλύθηκε.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.