ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΔεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ηγέτες στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και τη Ρώμη φοβούνται τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα προσθέσουν αστάθεια στην ευρωζώνη που αντιμετωπίζει ήδη οικονομική στασιμότητα και εσωτερικές διαμάχες, ωστόσο οι αγορές παρέμειναν ήρεμες την περασμένη εβδομάδα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ετοιμάζεται να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες, σημειώνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian στη στήλη Business Leader του ιστότοπού της.

Ως ένδειξη αυτής της ηρεμίας στις αγορές, η εφημερίδα αναφέρει πως η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ με 1,89% και εκτιμά πως αυτό δείχνει ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Αν τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δείξουν ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, αν δεν αποσπάσουν μείζονες παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα μοιάζει να είναι: αφήστε τους να φύγουν”, γράφει η εφημερίδα.

Φαίνεται λοιπόν πως οι Βρυξέλλες έχουν καταφέρει να πείσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι υπάρχει ένα οικονομικό τείχος προστασίας επαρκές για να τους προστατεύσει από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όμως σύμφωνα με την Guardian μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με όρους χρημάτων. Θα θεωρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένας θρίαμβος του λαού επί της ατέλειωτης λιτότητας και πολλοί στην Ευρώπη θα επευφημήσουν. Όμως το λιγότερο που θα συμβεί είναι να αρχίσει άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας, σημειώνει η εφημερίδα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Guardian καταλήγει ότι η πρώτη επίπτωση μπορεί να γίνει αισθητή στη Βρετανία, η οποία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές μετά την Ελλάδα. Η τραυματισμένη και εξασθενημένη Ευρώπη θα έχει κεντρική θέση στις εκλογές αυτές, ενισχύοντας τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και βλάπτοντας τις προοπτικές της Βρετανίας ως εμπορικής χώρας, προσθέτει.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.