ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
PASOK - ΠΑΣΟΚ

Με ένα πολύ σκληρό κείμενο απαντάει το ΠΑΣΟΚ στις κινήσεις και τις επερχόμενες ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα Σάββατο θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κόμμα που ιδρύει.

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη και εν ψυχρώ προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το κόμμα.

«Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος και συνεχίζει «Οποίοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση  ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα! 

Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα.

Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει.

Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική  διαφωνία.

Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010,  να επιχειρεί να διασπάσει  το κόμμα του;

Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά «μνημονιακή» ή μήπως «αντιμνημονιακή»;!

Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά.

Δεν διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ του σημερινού προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου – όπως λένε κάποιοι εκφραστές του  – αλλά από τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην κοινωνική του βάση, αυτή που άντεξε και αντιστάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της κρίσης.

Οποίοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση  ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο  ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια.

Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη».

Καρύδης: Καταπάτησε βάναυσα την κληρονομιά του Ανδρέα

Με ανάρτησή του στο twitter εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν σεβάστηκε την ιστορική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με την οποία «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται,δεν χαρίζεται,δεν κληρονομείται».
«Δυστυχώς ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα δεν σεβάστηκε και καταπάτησε βάναυσα την ιστορική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου» σχολίασε ο Δ. Καρύδης και κατέληξε: «Γύρισε την πλάτη στο κόσμο του ΠΑΣΟΚ που άντεξε και συνεχίζει να στηρίζει το κίνημα που κράτησε ψηλά την ευθύνη για τη πορεία της χώρας και τη κοινωνία».

Η παρέμβαση Παπανδρέου που έφερε την έκρηξη

Σε δήλωσή του το μεσημέρι της Παρασκεύης, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» σημειώνοντας πως «Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως «δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα. Συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Αναλυτικά όλη η δήλωση Παπανδρέου:

«Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα “Ελληνικό Σχέδιο” και Θεσμούς που λειτουργούν – με τον πολίτη συμμέτοχο. 

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας. 

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο – που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού  και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,»

Σύντομα το όνομα – Δεν ισχύει το «Κίνημα Αλλαγής»

Μάλιστα, από την πλευρά Παπανδρέου αναφέρουν ότι το όνομα του κόμματος δεν θα είναι «Κίνημα Αλλαγής», όπως ακούγεται.

Θα περιλαμβάνει, ωστόσο, τη λέξη «κίνημα» με το πιθανότερο όνομα να είναι το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, Γιώργος Πεταλωτής και Συμεών Κεδίκογλου έκαναν μια γενική ενημέρωση στους δημοσιογράφους, στο μουσείο Μπενάκη.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν πως στόχος ήταν να υπάρχει ένας λιτός σχεδιασμός και να δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις με το νέο χρόνο, μετά την Πρωτοχρονιά.

Οπως είπαν «ήταν εξαρχής δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 3 Ιανουαρίου, όταν και ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του και το κείμενο διακήρυξης που θα αποτελέσει ιδεολογική ταυτότητα και φυσιογνωμία του νέου κόμματος».

Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι δεν έχει γίνει κατάθεση στον Αρειο Πάγο, ενώ, οι όποιες σελίδες κυκλοφορούν στο facebook δεν ισχύουν και σύντομα θα ανοίξει η επίσημη σελίδα.

Με την διακήρυξη θα ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών (200 απαιτούνται για Α. Πάγο) οι οποίες δεν θα είναι επιλεγμένες, αλλά αφορούν και νέους ανθρώπους που θα βλέπουν το προσχέδιο κι θα υπογράφουν. Αυτό δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

«Η διακήρυξη,το κείμενο πολιτικών θέσεων και το καταστατικό θα τεθούν από αύριο έως και το Συνέδριο σε διαβούλευση. Η πιο ουσιαστική διαβούλευση θα γίνει από τις 26/1» σημείωσαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αυριανή εκδήλωση στο Μπενάκη θα είναι μια απλή, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα παρουσιάσει τη διακήρυξη του Κινήματος.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και έχουν ήδη ειδοποιηθεί γνωστά στελέχη για να είναι παρόντα.

Αργότερα αναμένεται να αναρτηθεί η διακήρυξη και στο Διαδίκτυο για ηλεκτρονικές υπογραφές.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τα ονόματα των υποψηφίων θα δοθούν στη δημοσιότητα σύντομα, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η τακτική των τελευταίων τριών ετών με γραπτές ανακοινώσεις, ενώ, επισημάνθηκε ότι «Διαρροές δεν θα υπάρξουν».

Σαχινίδης-Πεταλωτής εκπρόσωποι Τύπου

Εκπρόσωποι Τύπου του κόμματος αναλαμβάνουν ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιώργος Πεταλωτής, ενώ, ο πρώτος θα είναι και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Ο Γ. Πεταλωτής δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αλλά μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος στη Ροδόπη.

Οι επόμενες κινήσεις έχουν να κάνουν με τη δημιουργία τομέων εργασίας τις επόμενες ημέρες, ενώ το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του κόμματος, πάντως, δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις. «Ο,τι προαιρείσθε» είπαν χιουμοριστικά στους δημοσιογράφους, οι συνεργάτες Παπανδρέου.

Σκουρλέτης: Καμία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Παπανδρέου

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε τα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου είναι το ίδιο και το αυτό και είναι από την ίδια πλευρά. Οι ευθύνες είναι κοινές και προφανώς δεν μπορούμε να βρεθούμε σε κανενός είδους συνεργασία με αυτούς οι οποίοι κατέστρεψαν τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βήμα fm. Οσο για το αν θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ το υπό ίδρυση κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε: «Υποτιμούν τον ελληνικό λαό και τους παλιούς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσοι θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου επειδή σιώπησε δυο χρόνια τώρα, αλλά δεν σιώπησε δια της ψήφου του διότι ψήφισε όλα τα μνημονιακά μέτρα και δεν διαφοροποιήθηκε, μπορούν να θεωρήσουν ότι ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει τις βαρύτατες και προσωπικές ευθύνες που έχει για το γεγονός ότι βρεθήκαμε κάτω από αυτό το άγριο καθεστώς της τρόικας».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.