Aνείπωτη η τραγωδία στο Norman Atlantic και αλαλούμ με τον αριθμό των επιβατών και των αγνοουμένων. 10 νεκροί ανάμεσα τους 2 Ελληνες σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας.

agnooymenoiAνείπωτη η τραγωδία στο Norman Atlantic και αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών αλλά και των αγνοουμένων την ώρα που τίθενται πλήθος ερωτήματα για τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος.

10 νεκροί, φόβοι για δεκάδες

Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα πάντα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση των ιταλικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών είναι 10 ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας 2 είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic. Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, έκανε λόγο για 468 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 427 έχουν διασωθεί.  

Εκτός από την ταυτότητα του Ελληνα Γιώργου Δούλη δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των υπολοίπων, αν και η Repubblica έκανε λόγο για συνολικά τέσσερις Ελληνες μεταξύ των θυμάτων.

Αν και αρχικά είχαν δηλωθεί ως επιβαίνοντες 478 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα) υπάρχει απόκλιση και για τον αριθμό των διασωθέντων. Για 427 μιλάει τώρα η Ρώμη ενώ εως και το απόγευμα ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 432. Επίσης, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι αγνοούμενοι είναι 23 ενώ οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 38.

Το υπουργείο Ναυτιλίας είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI αναφέρει ότι 80 εκ των διασωθέντων δεν περιλαμβάνονταν σε καμία λίστα, πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί θα πυροδοτήσει φόβους για εκατόμβη νεκρών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε φόβους ότι η λίστα των επιβαινόντων δεν είναι ακριβής. «Εμφανίζονται δύο συνεπώνυμοι επιβάτες που τελικά είναι ένας»  είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ, ανέφερε στο υπουργείο Ναυτιλίας ότι όπως προκύπτει από τη λίστα των επιβαινόντων, στο πλοίο Norman Atlantic βρίσκονταν συνολικά 475 άνθρωποι εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

«Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 3 άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στην λίστα επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου.

Επιπρόσθετα, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων κατά τον απόπλου του πλοίου ανερχόταν σε 475 άτομα»

Στην Πάτρα 15 διασωθέντες

Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3. 00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic».  Η μαρτυρία του οδηγού Χρήστου Πέρλη, είναι συγκλονιστική. Ο διασωθείς αναφέρει ότι το πλήρωμα δεν τους ειδοποίησε να εγκαταλείψουν τις καμπίνες.

Ο Αντώνης Μυλωνάς λέει: «Αν δεν υπήρχαν τα super puma θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Ήμασταν αβοήθητοι από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής. Δεν μας έδωσαν ούτε ένα ποτήρι νερό”, δηλώνει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως “δεν δούλεψε τίποτα…»

 Ψάχνουν στα αμπάρια του πλοίου

Το Norman Atlantic εξακολουθεί να πλέει ακυβέρνητο κοντά στις αλβανικές ακτές. Στο σημείο παραμένουν παραπλέοντα πλοία ενώ οι έρευνες με εναέρια μέσα συνεχίζονται. Μέλή της ιταλικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να ψάχνουν στα αμπάρια του πλοίου αλλά και στην θαλάσσια περιοχή.

Αμείλικτα ερωτήματα

Την ώρα που η αγωνία των συγγενών των επιβατών κορυφώνεται καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά, τα ερωτήματα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας τίθενται πιεστικά. Πολλοί μίλησαν τις τελευταίες δύο ημέρες για μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, για ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ελληνικών αρχών και του πληρώματος του Norman Atlantic αλλά και για λανθασμένο σχέδιο εκκένωσης του πλοίου. Μαρτυρίες των επιβατών κάνουν λόγο για υπερφόρτωση του πλοίου και απαράδεκτες συνθήκες. Την ίδια ώρα έγγραφο με τα ευρήματα ελέγχου από τους επιθεωρητές του Λιμενικού στην Πάτρα αναφέρει σημαντικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια αλλά και στο σχέδιο διαχείρισης ενός σχεδίου εκκένωσης.

Φωτογραφίες: Reuters & EPA

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.