Σε πολύνεκρη τραγωδία τείνει να εξελιχθεί η πυρκαγιά στο Norman Atlantic

ναυαγιο - νεκροιΟκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων στο πλοίο που τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής. Εάν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι στιγμής ελληνικές Αρχές επισήμως έχουν ανακοινώσει το θάνατο οκτώ ατόμων, τότε ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 38 άτομα.

Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα (κατά 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα). Δεδομένου ότι και η Ρώμη συμφωνεί ότι οι νεκροί είναι οκτώ τότε σύμφωνα με τους ιταλικούς υπολογισμούς ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 23.

«Είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενους, είπε ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, τονίζοντας ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων.

Ερωτηματικά δημιουργούνται, έτσι, για το πόσοι ήταν τελικά οι επιβάτες που επέβαιναν στο πλοίο.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, 6 από τα θύματα είναι άνδρες -ανάμεσά τους και ο Γιώργος Δούλης-, καθώς και μία γυναίκα. Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidianο, επικαλούμενη διασωθέντες, αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αρμένιος ιερέας και μία γυναίκα.

Στον Πειραιά, συγγενείς επιβατών βρίσκονται στο υπουργείο Ναυτιλίας, αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης των διασωθέντων καθυστερεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των επιβαινόντων στο πλοίο να μην γνωρίζουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι έχουν διασωθεί. Περίπου 90 Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το μεσημέρι της Δευτέρας απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο «Norman Atlantic». Οι τελευταίοι που απομακρύνθηκαν από το πλοίο ήταν ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και τέσσερις ιταλοί αξιωματούχοι.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της 56χρονης Θεοδώρας Δούλη, συζύγου του άτυχου 67χρονου άνδρα που έχασε τη ζωή του την Κυριακή. «Είδα τον άνδρα μου να πεθαίνει» είπε. Ωστόσο, ο γιος της 56χρονης, Λάμπρος Δούλης, ο οποίος κλήθηκε στο νεκροτομείο του Περίνο, δεν αναγνώρισε τη σορό. Η κ. Δούλη δήλωσε ότι είχε δει άλλον έναν νεκρό δίπλα στον άνδρα της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, Ν.Λαγκαδινό, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών και του πληρώματος από το κατάστρωμα του πλοίου και συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης της ελληνικής και της ιταλικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Στη Ρώμη μεταβαίνει ο γενικός επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει προταθεί και η αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενισχύσουν τις έρευνες εντός του πλοίου.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος,ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος , καθώς και η φρεγάτα Ναυαρίνο του ΠΝ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφτασε λίγο μετά τις 19:30 μ.μ. το πλοίο Cruise Europa. Το πλοίο μεταφέρει 69 διασωθέντες.

Το C130 που θα μεταφέρει στην Ελλάδα τους διασωθέντες που βρίσκονται στο Μπάρι και το Λέτσε  αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας γύρω στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας.

Οι διασωθέντες του «Norman Atlantic» βρίσκονται σε Μπάρι, Λέτσε και Κέρκυρα. Στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Δευτέρας το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες, ανάμεσά τους είναι 25 Έλληνες.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714, 210-4191316, 213 1371042, 213 1371036.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.