ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣτο 2,5% μειώνεται η διαφορά σύμφωνα με την Kapa Research – και η τρίτη θέση φαίνεται να κρίνεται στο νήμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Αναπάντεχη τροπή, με χαρακτηριστικά εκλογικής αναμέτρησης – θρίλερ άλλων εποχών, φαίνεται να παίρνουν οι εκλογές για τους διεκδικητές της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες- σε περίπτωση που τη Δευτέρα η Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό του Βήματος, ότι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (27,4% ΣΥΡΙΖΑ έναντι 25,7% η ΝΔ), όντας η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο και μικρότερη κατά 0,3% που εμφάνιζαν τα δύο κόμματα μόλις πριν 15 ημέρες!

Σύμφωνα με το Βήμα, οι λόγοι της  συρρίκνωσης της διαφοράς στο 2,5% είναι όχι μόνο η ανησυχία της κοινής γνώμης για την οικονομία, αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Χαϊκάλη.

Οι δηλώσεις Τσίπρα κρίνονται αρνητικά από το 54,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 62,9% αποδοκιμάζει τις δηλώσεις των βουλευτών Παραστατίδη και Βουδούρη, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τους αποκλείσει από τους συνδυασμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε θετικά από το 56,6% των ερωτηθέντων, ενισχύοντας τη δυναμική της ΝΔ αλλά και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού.

Επίσης, το 58,2% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να τάσσεται κατά και να προτιμά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το 46,2% να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ το κόστος των πρόωρων εκλογών έναντι 40,4% που θεωρούν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση.

Αλλά και η τρίτη θέση φαίνεται να κρίνεται στο νήμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να έχει ένα ελαφρό προβάδισμα (6,1%), αλλά να ακολουθούν από πολύ κοντά το Ποτάμι (5,8%), το ΚΚΕ (5,8%) και η Χρυσή Αυγή (5,5%).

Περαιτέρω μείωση της διαφοράς και σε άλλη δημοσκόπηση

Σημειώνεται ότι περαιτέρω μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 3,3%, με ενδυνάμωση του δικομματισμού, καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος. Έτσι, η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ ανέβηκε από το 24% στο 25% μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσίασε επίσης άνοδο 0,7% από το 27,6% στο 28,3%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO, μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έφθανε στο 4,8%.

Aκολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 4,6% το Ποτάμι με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.