Οι επιβάτες θα εγκαταλείψουν το πλοίο με σωσίβιους λέμβους

ΠΛΟΙΟ - ΑΡΧΕΙΟΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο πλοίο Cruise Europa. H αερομεταφορά γίνεται ανά δύο άτομα, και έως τώρα έχουν διασωθεί

συνολικά 14. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΕΔΩ

Σε σωσίβια λέμβο βρίσκονται περίπου 100 επιβάτες, ενώ άλλοι 300 περίπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κατάστρωμα του πλοίου, οι οποίοι, σύμφωνα με το λιμενικό, είναι καλά στην υγεία τους.  Οχτώ ιταλοί επιβάτες του Norman Atlantic, εκ των οποίων τρία παιδιά, μεταφέρθηκαν με υποθερμία σε νοσοκομεία της γείτονος.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο ρυμουλκά σκάφη που συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, στην περιοχή παραμένουν άλλα επτά πλοία, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ένα σούπερ πούμα και ένα C-130, με ένα ακόμη σούπερ πούμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ το πλοίο πλέει ακυβέρνητο στα αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η φωτιά στο οχηματαγωγό πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο, και μόνο η γέφυρα 5 εξακολουθεί να φλέγεται.


Tο σχεδιάγραμμα του “αδελφού πλοίου” του Νοrman Atlantic, Norman Asturias 

«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές. Η φωτιά δεν έχει σβηστεί, αλλά έχει συγκρατηθεί» τόνιζε νωρίτερα ο ιταλός καπετάνιος του πλοίου στα ΜΜΕ της γείτονος.

Tα παραπλέοντα σκάφη δίνουν αυτή την ώρα, μάχη με το χρόνο και τον καιρό, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, για τη διάσωση του συνόλου των 478 επιβαινόντων του πλοίου Norman Atlantic.


Φωτογραφία από RAI News – το skai.gr τη δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη

Η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατεί στην περιοχή από ισχυρούς άνεμους έντασης 9 μποφόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην περιοχή με βροχή και χαλάζι.

Embedded image permalink

Aυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια προσέγγισης από ιταλικά ρυμούλκα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίησή του Norman Atlantic. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 268 Έλληνες, εκ των οποίων 234 είναι επιβάτες.

Το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης έχουν αναλάβει οι ιταλικές αρχές καθότι το πλοίο βρίσκεται εντός της δικής τους δικαιοδοσίας. Για το συντονισμό της επιχείρησης υπάρχει διαρκής επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι» επισήμανε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Στο Norman Atlantic έχει ξεσπάσει πυρκαγιά από τις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και κατόπιν της επικοινωνίας τους εστάλησαν τα ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση.

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα… Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

«Θα στείλει μονάδες και το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει επαφή και με τις αλβανικές αρχές, έχουν προθυμοποιηθεί να στείλουν σκάφη στην περιοχή εφόσον ο καιρός το επιτρέψει… Πάντα επικαλούμαι το Θεό, αλλά όταν έχω 10 μποφόρ μπροστά μου κάνω δύο και τρεις φορές το σταυρό μου» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Έχουν βρεθεί καταλύματα για αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε στον σταθμό μας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπήρχε κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης στο πλοίο.

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου έμαθε “στον αέρα” του ΣΚΑΪ ότι συγγενείς της επιβαίνουν στο Νorman Atlantic.


Πολύ κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή 

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε τη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

“Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές.

“Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες.

Ο Γιώργος Αυτιάς στον ΣΚΑΪ:

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας.

skai

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.