ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
ευρω - ευρωπηΓια σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα που βρίσκεται στο “τραπέζι” των Βρυξελλών, για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι από την πολιτική αβεβαιότητα, γίνεται λόγος σε διεθνή μέσα, την ώρα που το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές στις 25 Ιανουαρίου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το Εuro-insight υποστηρίζει ότι η ΕΕ προετοιμάζει κρυφό σχέδιο Β, εν μέσω φόβων για πρόωρες εκλογές, με ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν στο πρακτορείο ότι είναι πιθανό οι χώρες που κρατούν σκληρή γραμμή να μη δώσουν νέα παράταση θέλοντας να πιέσουν πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το CNN φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια νέα κρίση με πιθανή έξοδο από το ευρώ, ενώ διεθνείς αναλυτές δηλώνουν στο Bloomberg ότι “η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία για την ΕΕ και το ‘θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό’ του Μάριο Ντράγκι”.

Ανησυχία επικρατεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες δέκα ημέρες, ώστε να μη στεγνώσει η αγορά.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2015 αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο έτος πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 38 δισ. Ελλείψει ξένων επενδυτών, όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, τις εκδόσεις καλούνται να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει μέχρι τώρα 11 δισ., ποσό που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, άρα να τονώσει την αγορά.

Η ανησυχία αποτυπώνεται και στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να ανεβαίνει την τελευταία εβδομάδα από το 8,22 στο 8,6%, το 5ετές από το 8,63 στο 9,129% και το 3ετές από το 9,28 και πάλι πάνω από το 10,5%.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για δημοσιεύματα που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου με στόχο να υπαγορεύσουν την επιλογή των βουλευτών και και στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε κάλπες -που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το πιθανότερο- και την επιλογή των πολιτών.

Παράλληλα, στέκονται σε τοποθετήσεις αξιωματούχων με “ονοματεπώνυμο”, όπως αυτές του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και του αντιπροέδρου της Κομισιον, που αμφότεροι υποστήριξαν ότι θα συνεργαστούν με όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα.

Xθες το πρωί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του, ως κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, ούτε να δεχθεί νέα μέτρα για την προληπτική πιστωτική γραμμή, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει.

mega

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.