agores - ΓΙΟΡΤΕΣΠροκαλέστε, τον εαυτό σας και τους άλλους και κάντε τα Χριστούγεννα του 2014, τα πιο αξιομνημόνευτα και τα καλύτερα μέχρι τώρα.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα ωραίες ακόμα και αν στηρίξει κανείς την εορταστική του διάθεση μονάχα στους στολισμούς του δήμου και των μπαλκονιών της γειτονιάς.
Είναι, άλλωστε, πάντα διαφορετικό κι ευχάριστο οι γειτονιές να φωτίζονται από δεκάδες φωτάκια στα μπαλκόνια και για πολλούς από εμάς, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να νιώσουν την εορταστική τους διάθεση να φτιάχνει και την ψυχολογία τους να ανεβαίνει.

Φέτος όμως, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, να μην αρκεστείτε στους στολισμούς -εντός και εκτός τειχών- και να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα αξέχαστα, κάνοντας πράγματα και δοκιμάζοντας εμπειρίες που δεν έχετε επαναλάβει στο παρελθόν.

Προκαλέστε, λοιπόν, τον εαυτό σας και τους άλλους και κάντε τα Χριστούγεννα του 2014, τα πιο αξιομνημόνευτα και τα καλύτερα μέχρι τώρα.

1. Προκαλέστε το έτερόν σας ήμισυ
Αυτές τις γιορτές δώστε στο σύντροφό σας μια τυπωμένη λίστα με 10 ευχές και ζητήστε του να συμπληρώσει τα κενά, με τα δώρα που θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης, τις προσδοκίες του για το νέο έτος και τις πιο κρυφές επιθυμίες του για τις προσωπικές σας στιγμές. Ζητήστε του να σας παραδώσει τη λίστα εντός 24 ωρών και υποσχεθείτε του μια έκπληξη με την παράδοση της λίστας, εντός της προθεσμίας.
Με αυτό τον τρόπο θα ανεβάσετε το ενδιαφέρον της σχέσης, θα γνωρίσετε λίγο καλύτερα το άτομο που έχετε δίπλα σας και στο τέλος θα βγείτε κι εσείς οι ίδιοι κερδισμένοι, από αυτό το μικρό πονηρό παιχνίδι.

2. Κάντε εκπλήξεις
Πολλοί φίλοι πια έχουν φύγει στο εξωτερικό και διάγουν ζωές πολύ διαφορετικές από τις δικές σας. Οι δυνατές φιλίες δεν πεθαίνουν φυσικά, παρά τις εξελίξεις, αλλά οι νέες συνθήκες, η απόσταση και ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση, απομακρύνουν ακόμα και τους πιο δεμένους φίλους.
Φέτος, όμως, μην περιμένετε εσείς τους φίλους σας να έρθουν στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα, αλλά κάντε τους την έκπληξη και πηγαίνετε εσείς να τους βρείτε. Πηγαίνετε εσείς την «Ελλάδα» σε αυτούς και η χαρά τους θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλη. Σκεπτόμενοι με τον ίδιο τρόπο, επισκεφτείτε το πατρικό σας, και μείνετε με τους γονείς σας για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Και εσείς θα αλλάξετε περιβάλλον, θα νιώσετε ξανά σαν παιδιά και εκείνοι θα χαρούν ιδιαιτέρως με την πρωτοβουλία σας.


3. Εναλλακτική παραμονή Πρωτοχρονιάς
Τα πάρτι των εορτών είναι δύσκολο να τα αποφύγετε και καλό θα ήταν να μην προσπαθήσετε καν να τα αποφύγετε. Το πάρτι της παραμονής, όμως, μπορείτε να το παραλείψετε και φέτος να μείνετε …μέσα.
Όσο παράλογο κι αν σας ακούγεται να μην διασκεδάσετε και χορέψετε μέχρι τελικής πτώσης στο ρεβεγιόν της παραμονής, φροντίστε να το έχετε κάνει όλες τις προηγούμενες μέρες και να ζήσετε αλλιώς την έναρξη του νέου έτους. Απολαύστε ένα γαλήνιο ύπνο και ξυπνήστε το πρώτο πρωί του 2015 για μια  βόλτα και πρωινό στην πόλη, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα κοιμούνται. Η ηρεμία του επόμενου πρωινού και των άδειων δρόμων της πόλης είναι σίγουρα κάτι που θα θυμάστε για πολλά χρόνια.

4. Εκκλησιαστείτε
Φέτος τιμήστε τις παραδόσεις της γιαγιάς σας και πηγαίνετε για μια φορά στην εκκλησία. Βρείτε ένα μοναστήρι στην περιοχή σας ή στο χωριό, που θα κάνετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας και απολαύστε τους ύμνους, τις ψαλμωδίες και την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών. Το λιβάνι, άλλωστε, που χρησιμοποιείται στους ναούς έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, γι΄αυτό και η γαλήνη που νιώθετε κάθε φορά που μπαίνετε σε μια εκκλησία, είναι ένας ακόμα λόγος να αποφύγετε φέτος τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα και να βρείτε λίγη ηρεμία στη θεία λειτουργία.

5. Χρησιμοποιείστε τα χέρια σας
Κατασκευάστε τα δώρα που θα κάνετε στους οικείους σας με τα χέρια σας, με ιδέες που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Δημιουργήστε τα δικά σας σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες και μοιράστε και από αυτά στους φίλους σας. Η αξία του χειροποίητου είναι ανεκτίμητη και η ικανοποίηση που θα νιώσετε δημιουργώντας και χαρίζοντας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

6. Βοηθήστε εμπράκτως
Μπορεί να το κάνετε κάθε Χριστούγεννα και να βάζετε χρήματα στο λογαριασμό συγκεκριμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, αλλά φέτος δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό και να βοηθήσετε με πιο χειροπιαστό τρόπο. Βρείτε μια οργάνωση ή ένα σύλλογο με του οποίου τις ιδέες και τη δράση συμφωνείτε και ζητήστε από τους αρμόδιους να σας βοηθήσουν να δείξετε τη στήριξή σας εμπράκτως με τη συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Η κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για αυτούς τους οργανισμούς και μπορεί τα χρήματα να είναι πάντα ευπρόσδεκτα, αλλά η ανθρώπινη επαφή είναι πάντα καλύτερη και μοναδική εμπειρία για εσάς.

7. Πείτε τα κάλαντα
Είτε έχετε εσείς παιδιά, είτε έχουν οι φίλοι σας παιδιά, είτε μέσα σας παραμένετε παιδιά, βρείτε την αφορμή και φέτος πείτε τα κάλαντα σε όλους σας τους φίλους. Χτυπήστε όλες τις πόρτες των οικείων σας, ξυπνήστε τους από νωρίς, τραγουδήστε με δυνατή φωνή και πάθος τα χαρμόσυνα νέα και κάντε αυτά τα Χριστούγεννα τα πιο διασκεδαστικά.

8. Η εξουσία στα παιδιά
Για μια μέρα, αιφνιδιάστε τα παιδιά σας και δώστε τους το ελεύθερο να αποφασίσουν εκείνα τι θα κάνετε, πως θα το κάνετε και που θα το κάνετε. Δώστε τους τη χαρά να αποφασίσουν αν θέλουν όλη μέρα να παίζουν με τα παιχνίδια τους ή να κάνουν βόλτα μαζί σας στην πόλη.
Προσέξτε να μην τους δώσετε τόση ελευθερία ώστε να καταβροχθίσουν όλες τις σοκολάτες που τους έφερε η νονά με μιας. Βάλτε συγκεκριμένα όρια και δώστε τους την ευκαιρία για μια και μοναδική μέρα να νιώσουν πως είναι αν εκείνα παίρνουν όλες (σχεδόν) τις αποφάσεις.


9. Τριπλά Χριστούγεννα
Μη χαλάσετε τις καρδιές σας, αναγκαζόμενοι να επιλέξετε σε ποιο σπίτι θα κάνετε φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Κάντε σε όλα τα σπίτια, φιλοξενήστε και φιλοξενηθείτε από όλους και δοκιμάστε τις πίτες και της πεθεράς και της μητέρας. Κάντε τους εορτασμούς τριήμερους και θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Συμβουλεύουμε ανήμερα των εορτών να είστε εσείς αυτοί που θα φιλοξενήσουν, καλέστε τους όλους και δώστε και σε αυτούς την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δικές σας φανταστικές πίτες και χειροποίητα μελομακάρονα σας.

10. Βάλτε τα –πολύ- καλά σας
Κάθε χρόνο θέλετε να το κάνετε και κάθε χρόνο το μετανιώνετε που τελικά δεν το κάνατε. Αν υπάρχει άλλωστε μια ευκαιρία να φορέσετε τις ψηλές σας γόβες, το κατακόκκινο κραγιόν, τα διαμαντένια σκουλαρίκια της γιαγιάς σας, το βελούδινο φόρεμά σας (οι κοπέλες) και το καλό σας κουστούμι, τη μεταξωτή γραβάτα και τα σκαλιστά μανικετόκουμπά σας (οι άντρες), αυτή είναι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ακόμα και αν όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι αναλόγως ντυμένοι, εσείς τολμήστε να κάνετε τη διαφορά και όχι μόνο θα τραβήξετε τα βλέμματα, αλλά να είστε σίγουροι πως θα δημιουργήσετε και ρεύμα και στην επόμενη ευκαιρία όλοι θα σας μιμηθούν.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.