Μέσα σε δύο μήνες, οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη 2,8 δις ευρώ, δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ μιας ολόκληρης χρονιάς – Τα φρέσκα χρέη εμπόδιο και στις 100 δόσεις

PLHRWMESΥποτίθεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα συνέβαλε ώστε οι φορολογούμενοι αν μη τι άλλο να πληρώνουν τα τρέχοντα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: τον πρώτο μήνα ενεργοποίησης της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα φρέσκα χρέη που προστέθηκαν ήταν περισσότερα από ποτέ.

Οι «φρέσκιες οφειλές» ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε έναν μήνα είναι πρωτόγνωρη επίδοση. Βέβαια, ο Νοέμβριος ήταν μήνας κατά τον οποίο συνέπεσε οι φορολογούμενοι να πρέπει να πληρώσουν την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ. Έτυχε και η… ανακατωσούρα με τη ρύθμιση – χρειάστηκε να κατατεθεί διορθωτική τροπολογία στη Βουλή ώστε να απαγορευτεί στους φορολογούμενους να εντάξουν στη ρύθμιση ακόμη και τις βεβαιωμένες οφειλές – και φτάσαμε στο σημείο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις αρχές του χρόνου να φτάνουν στα επίπεδα των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο μήνας Νοέμβριος, όπως και ο μήνας Οκτώβριος έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: οι οφειλές αυτού του διμήνου δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και αν δεν πληρωθούν, τότε αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να διατηρήσουν τη ρύθμιση ούτε για τις οφειλές του προηγούμενου διαστήματος.

Ήδη οι οφειλές της μετά ρύθμισης εποχής έχουν φτάσει στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ήδη οι οφειλές της μετά ρύθμισης εποχής έχουν φτάσει στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να ελέγξει με βάση τον ΑΦΜ ποιοι καινούργιοι οφειλέτες έχουν εντάξει στη ρύθμιση προηγούμενα χρέη τους και αυτομάτως θα προκύψει κατάλογος οφειλετών οι οποίοι θα πρέπει – βάσει του νόμου – να απενταχτούν από τη ρύθμιση. Ούτως ή άλλως, οι επιδόσεις της ρύθμισης δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβάλλει αίτηση και έχουν πληρώσει την 1η δόση περίπου 100.000 οφειλέτες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει μαζέψει έσοδα περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού, προήλθε από εφάπαξ πληρωμές. Έτσι, τον Δεκέμβριο οι εισπράξεις δεν θα είναι τόσο πολλές.

Για τον Δεκέμβριο, υπάρχει έντονη ανησυχία όσον αφορά στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό διότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθάει στο να πειστούν οι οφειλέτες να πάνε να πληρώσουν. Από την άλλη, ο Δεκέμβριος είναι εξαιρετικά βαρύς μήνας καθώς λήγουν:

1.      Τα τέλη κυκλοφορίας

2.      Οι δόσεις για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

3.      Ο ΕΝΦΙΑ

4.      Ο φόρος εισοδήματος για όσους παρέλαβαν το εκκαθαριστικό τους με καθυστέρηση

5.      Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.