Είναι αδύνατο να αντισταθούμε στα χριστουγεννιάτικα γλυκά και αλμυρά εδέσματα και το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές νιώθουμε τύψεις γι’ αυτό…

xristougenniatiko trapeziΑκούγεται σαν όνειρο, όμως μπορούμε να αντισταθμίσουμε τον αντίκτυπο των βλαβερών λιπαρών που περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι!

Μια χούφτα μούρα είναι ο ιδανικός επίλογος σε ένα λουκούλειο γεύμα, καθώς είναι ιδανικά για να εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και για να μας… προφυλάξουν από την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς!

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχουν στην αγορά πολλά διαφορετικά είδη μούρων –βατόμουρα, κράνμπερι, goji berry κ.α. Όλα είναι εξίσου υγιεινά και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε το bilberry (Vaccinium myrtillus), το οποίο μοιάζει αρκετά με το μύρτιλλο (blueberry) είναι όμως πιο άγριο και πιο όξινο.

bilberries

Το συγκεκριμένο είδος μούρων αποδείχθηκε πως επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση και προστατεύει από τη γενικευμένη φλεγμονή, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτών των μούρων αποδίδονται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τις ευεργετικές χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δεκάδων ασθενειών. Ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι οι ανθοκυανίνες, δηλαδή οι πολυφαινόλες που δίνουν σε αυτά τα μούρα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους.

Για τρεις μήνες, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια-πειραματόζωα μεγάλες ποσότητες λιπαρών. Σε μερικά από τα ποντίκια, έδωσαν επίσης μικρή ποσότητα μούρων.

Μελετώντας τα επίπεδα φλεγμονής στα κύτταρα των ποντικιών αλλά και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις μεταβολές στο βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα ποντίκια κατανάλωναν τα μούρα, στο πλαίσιο ενός διατροφικού προγράμματος με πολλά λιπαρά, παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Παράλληλα, τα bilberries βοήθησαν να διατηρηθεί η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.