Με τη σκέψη σε πρόωρες εκλογές -στις 25 Ιανουαρίου- η «συναινετική στροφή» Σαμαρά. Πού βάζει τον πήχη για το κόμμα του.

ΣΑΜΑΡΑΣΗ κίνηση του Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Κυριακής να ανακοινώσει έναν «οδικό χάρτη» για απεμπλοκή από το αδιέξοδο που υπάρχει στο θέμα της προεδρικής εκλογής ξάφνιασε πολλούς. Η μετακίνηση από την στρατηγική των «καθαρών λύσεων», δηλ. ή εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με ταχύτατες διαδικασίες στις 25 Ιανουαρίου, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα της στρατηγικής του Πρωθυπουργού για την επόμενη κρίσιμη περίοδο, όπου θα παιχτούν πολλά για το μέλλον της χώρας, του ίδιου και της παράταξής του.

Ο Πρωθυπουργός, με τη συναινετική του στροφή, πρότεινε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος με διεύρυνση και συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η υπερβατική πρόταση του Πρωθυπουργού μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής, καθώς εκλαμβάνεται αρνητικά από την αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μεταστροφή 17 – 20 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία.

Κοινή είναι η εκτίμηση σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους ότι ο κύβος για τις εκλογές ερρίφθη, αφού δεν διαφαίνεται, με βάσει τα σημερινά δεδομένα, ουδεμία προοπτική συμβιβασμού. Ο Αντ. Σαμαράς, δεχόμενος και παροτρύνσεις από το εξωτερικό και τον κύκλο των πιστωτών να επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα και να υποχωρήσει ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε την πρότασή για διεύρυνση ακόμα και του υπουργικού συμβουλίου και εκλογές το 2015. Αυτή η απόφασή του όμως δεν είναι μονοσήμαντη, αφού έχει και άλλη ανάγνωση και δείχνει εν πολλοίς και το σχέδιο Σαμαρά για την προεκλογική του εκστρατεία.

Μπορεί με τη χθεσινή του κίνηση, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός να επιχειρεί την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει στο πίσω μέρος του μυαλό του τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Εξάλλου οι πρώτες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα Σαμαρά δεν ήταν ενθαρρυντικές σχετικά με το αν έχουν «κλειδώσει» οι 180 βουλευτές. Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί και η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει για να εκλεγεί ο Δήμας στην τρίτη ψηφοφορία. Τα κουκιά είναι μετρημένα. Ενδεχομένως αύριο στην δεύτερη ψηφοφορία να υπάρξει ένα κίνημα βουλευτών που θα ψηφίσει για Πρόεδρο και ο αριθμός να φτάσει τους 169-170, αλλά χρειάζονται ακόμα 10-11 βουλευτές για να συγκεντρωθούν οι 180.

«Τώρα, το μπαλάκι πέφτει σε άλλους βουλευτές, σε όσους πιστεύουν πράγματι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει έρμαιο κανενός. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για τους αμφιταλαντευόμενους» υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, χωρίς όμως να αρνούνται ότι ανοίγει και ο δρόμος για εκλογές.

Κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έκανε ότι είναι δυνατόν για να αρθεί το αδιέξοδο -το μόνο που έχει απομείνει ως ύστατη πολιτική κίνηση είναι να αλλάξει και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου επιλεγεί άλλο πρόσωπο αντί του Σταύρου Δήμα- και έδειξε στην κοινή γνώμη ότι ο ίδιος θέλει πραγματικά να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα χωρίς αναταραχή και αναστάτωση που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην παρούσα φάση στη χώρα, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Από εκεί και πέρα όμως η κίνηση του Πρωθυπουργού εξυπηρετεί και τη στρατηγική του ενόψει των πιθανών εκλογών, αφού θεωρεί και ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες, ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις γύρω από τη ΝΔ με κεντρικό στόχο ένα ποσοστό πάνω από 30% σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει, και το λέει συνεχώς, ότι το παιχνίδι γυρίζει και δεν έχει χαθεί τίποτα, απαντώντας με ένταση σε όσους έχουν ηττοπαθή διάθεση. Μάλιστα, λένε ότι κατά την προεκλογική περίοδο, θα αναδειχθεί με ένταση η πρόταση που κατατέθηκε χθες ως μια ύψιστη πολιτική κίνηση να αρθεί το αδιέξοδο και θα επισημανθεί στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που τορπιλίζει την ένταση και θέλει να δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας, αφού προτιμά τις εκλογές αντί να εκλεγεί πρόεδρος.

Επίσης θα γίνει αξιοποίηση και του «Χαϊκάλη-gate» και είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο διάγγελμά του για την αγαστή συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

Η εκτίμηση του Πρωθυπουργού με βάσει στοιχεία που του έχουν παρουσιάσει από μετρήσεις, είναι ότι εάν η χώρα οδηγηθεί στις εκλογές, η ΝΔ θα εξέλθει ενισχυμένη, θα συσπειρώσει και ευρύτερες δυνάμεις, εκτός του χώρου της κεντροδεξιάς που θέλουν να συνεχίσει η χώρα την πορεία της και να μην μπει σε περιπέτεια.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.