ΣΑΜΑΡΑΣ -ΝΔΚορυφώνεται η αγωνία για την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες συσπείρωσης στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και εξεύρεσης βουλευτών από τις δεξαμενές των ανεξάρτητων, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στέλνει μήνυμα προς τους βουλευτές ενόψει της σημερινής, πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η θετική ψήφος των βουλευτών, βεβαίως, δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Τι περιμένει το Μαξίμου από την απογευματινή ψηφοφορία

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν τα «ναι» της πρώτης ψηφοφορίας στα 161 με 163. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν 25 θετικές ψήφους από τις δεξαμενές των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, των 12 βουλευτών των ΑΝΕΛ και των 10 της ΔΗΜΑΡ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως έχει τους 127 «γαλάζιους» και τους 28 «πράσινους» βουλευτές, ενώ υπολογίζει και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν πει πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Συγκεκριμένα, θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι:

Παναγιώτης Μελάς
Γιώργος Νταβρής
Σπύρος Λυκούδης
Γρηγόρης Ψαριανός
Χρήστος Αηδόνης
Κατερίνα Μάρκου
Γιάννης Κουράκος (μέχρι την Τρίτη τόνιζε πως βρισκόταν στο «ίσως», ωστόσο αποκάλυψε πως εάν ο πρωθυπουργός τον πείσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, τότε θα πει το πολυπόθητο «ναι»)

Τα «ίσως» που ενδέχεται να μετατραπούν σε «ναι»

Μπορεί το απόγευμα να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, ωστόσο αναμένεται να αλλάξουν στάση στις επόμενες και να υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα ως αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια. Ο λόγος για τους ανεξάρτητους βουλευτές Γιάννη Κασαπίδη, Κώστα Γιοβανόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλη Οικονόμου.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως ακόμα έξι βουλευτές, τρεις της ΔΗΜΑΡ (οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας) και τρεις από τους ΑΝΕΛ (ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά), θα υπερψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν και οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι, αν και δεν έχουν δηλώσει τι στάση θα κρατήσουν, εικάζεται πως θα υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.