Αναζητούνται ακόμα πέντε άτομα…

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Εξαρθρώθηκε από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε εκβιασμούς και απάτες σε βάρος επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν,

ένας απόστρατος αστυνομικός και δύο ιδιώτες, ενώ αναζητούνται ακόμη πέντε άτομα.

Όλοι τους κατηγορούνται για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης και της απάτης.

Οι δράστες, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2014, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος ύψους 110.400 ευρώ τουλάχιστον.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Ιούλιο του 2014, καταγγέλθηκε από επιχειρηματία, ότι ο συλληφθείς ιδιώτης και ένας Ιταλός ο οποίος αναζητείται, τον εξαπάτησαν και του 65.000 ευρώ, με το πρόσχημα υποτιθέμενης επένδυσης, που αφορούσε στην εισαγωγή σιδήρου, από την Ιταλία στην εγχώρια αγορά.

Η συναλλαγή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ ο συλληφθείς, τόσο προσωπικά, όσο και μέσω τρίτων ατόμων, απειλούσε και εκβίαζε τον επιχειρηματία, όταν αυτός αντιλήφθηκε την απάτη.

Στο πλαίσιο εξέτασης της καταγγελίας προέκυψε επίσης ότι, τον Ιούνιο του 2014, οι δύο δράστες, σε συνεργασία με τον απόστρατο αστυνομικό, εξαπάτησαν δύο Κενυάτες, από τους οποίους 55.000 δολάρια για υποτιθέμενη επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ με διάφορες μεθοδεύσεις κατάφεραν να τους αποσπάσουν άλλα 6.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ακολούθησε ενδελεχής και συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης των μελών της οργάνωσης και ειδικότερα ότι δρούσαν με διακριτούς ρόλους και μετέρχονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα (ταξίδια στην Ιταλία, «συνεργασία» με Ιταλούς επιχειρηματίες κ.λπ.), προκειμένου να εξαπατούν τα θύματά τους, κυρίως με το πρόσχημα των επενδύσεων.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα για την επίτευξη του σκοπού τους και την αποφυγή εντοπισμού τους από τις αρχές. Ενδεικτικό του προσχεδιασμού και της οργάνωσης της εγκληματικής τους δράσης είναι το γεγονός της ολιγοήμερης παρουσίας στην Ελλάδα των Ιταλών εμπλεκόμενων, που έχουν ταυτοποιηθεί, η χρήση ιταλικής σύνδεσης τηλεφωνίας και η «εξαφάνισή» τους μετά την καταβολή των χρηματικών ποσών.

Ως προς τους επιμέρους ρόλους των μελών της οργάνωσης, εξακριβώθηκαν τα εξής:

Ο ιδιώτης που συνελήφθη ήταν το αρχηγικό μέλος, προσέγγιζε τα υποψήφια θύματα, εμφανιζόταν ως Πρέσβης, Πρόξενος Αφρικανικών χωρών, μέτοχος ή εκπρόσωπος εταιρίας, που δραστηριοποιείται στην έκδοση δανείων και αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία, λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή.

Ο απόστρατος αστυνομικός παρουσιαζόταν ως εν ενεργεία Αξιωματικός της Αστυνομίας, απόστρατος Αστυνομικός της Ε.Υ.Π., Αστυνομικός της INTERPOL και σωματοφύλακας του πρώτου.

Ο Ιταλός, που έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως οδηγός του πρώτου, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ενώ ήταν παρών κατά την παράδοση των χρηματικών ποσών στο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Μία Ιταλίδα που επίσης έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως διευθύντρια διαφόρων επιχειρήσεων στην Ιταλία, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο και αναλάμβανε την εκτίμηση και την σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων για τις υποτιθέμενες αγοραπωλησίες.

Μια ελληνίδα που έχει συλληφθεί παρουσιαζόταν ως σύζυγος του «αρχηγικού» μέλους και συμμετείχε στις εγκληματικές του δραστηριότητες, είτε επιβεβαιώνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του, είτε πραγματοποιώντας έμμεσες απειλές προς τα θύματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.