Οι Ελληνες νομίζουν πως στην πραγματικότητα έχουν ήδη ολοκληρώσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Μνημόνιο λέει το γερμανικό περιοδικό.

FOCUS«Οι Έλληνες νομίζουν πως στην πραγματικότητα έχουν ήδη ολοκληρώσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα» το οποίο προβλέπει το Μνημόνιο, σημειώνει άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus.

«Μέχρι στιγμής, η Αθήνα αρνείται ότι ένα ακόμα πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να είναι αναγκαίο για τη χώρα», συμπληρώνει το γερμανικό περιοδικό. «Γι αυτό, τίθεται πλέον μία λεγόμενη τεχνική παράταση του παλιού προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το Focus.

«Η σύγκριση άλλων χωρών – μελών της ευρωζώνης με την Ελλάδα από τη σκοπιά της σταθερότητας του ευρώ δεν είναι καθόλου κολακευτική. Παρ΄ όλα αυτά ήδη επτά χώρες – μέλη της ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην νομισματική ένωση– πρέπει να παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο: Η συμμόρφωση των προϋπολογισμών τους με το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θεωρείται διακινδυνευμένη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι οι χώρες αυτές «πρέπει να βελτιωθούν έως το Μάρτιο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει κανείς να δώσει «μερικούς μήνες παραπάνω χρόνο», όπως δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) τη Δευτέρα πριν τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε, αναφέρει το Focus, πως «αυτό ισχύει για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις μεγάλες χώρες».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «οι Έλληνες πιστεύουν πως έχουν ήδη ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα. Η Αθήνα αρνείται επίμονα  ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης είναι απαραίτητο για την (σ.σ. οικονομικά) αδυνατισμένη χώρα. Θα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Έτσι η σύνοδος του Eurogroup κατέληξε σε μία ακροβασία γύρω από τη δυνατότητα της Αθήνας να προβεί στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή».

Όπως σημειώνει «δόθηκε η καλύτερη διέξοδος: Καμία επίσημη αναφορά σε τρίτο πακέτο, αλλά σε μία τεχνική παράταση του παλιού προγράμματος. Δύο μήνες παράταση έθεσαν οι Υπουργοί Οικονομικών υπόψη των Ελλήνων, κάνοντας τους επίσης σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες μιας και σύμφωνα με όσα οι συνεργάτες τους (σ.σ. των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ)  ανάφεραν  από την Αθήνα, δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος» στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «1,8 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμα στο παλιό πακέτο. Η εκταμίευση καθυστερεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», καθώς η τελευταία «απαιτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα».

Ωστόσο, «οι Έλληνες αξιωματούχοι σχεδιάζουν ανενόχλητοι», τονίζει το Focus και προσθέτει:  «Η εμφάνιση μίας (σ.σ. δημοσιονομικά) εξυγιασμένης χώρας είναι ζωτικής σημασίας από πολιτική άποψη ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους». Σύμφωνα με το Focus, ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο: «Δεν πρέπει να το λέμε δυνατά, αλλά τα χρέη μας είναι πολύ λιγότερα, απ’ ό,τι λέγεται διεθνώς».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.