Η ανακοίνωση με διάγγελμα προς τον λαό από τον Πρωθυπουργό

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣΜέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δυο ονόματα ήταν στην κορυφή της λίστας: ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας και πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το πρωί όμως ο κ. Δήμας επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του προτάθηκε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Εξερχόμενος ο κ. Δήμας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανακοινώσεις θα κάνει ο κ. Σαμαράς, τις οποίες έκανε με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός είπε:

«Δείχνει ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα

Με την εκλογή προέδρου θα έχουν καθαρίσεις τα σύννεφα η χώρα θα μπει στη μετά μνημόνιο εποχή

Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Σταύρος Δήμας.

Τιμήθηκε με διακρίσεις στο τομέα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόσωπο που ενώνει και εμπνεεέι, πέρα από κομματικές προτιμήσεις εμπνέει σεβασμό».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας σε συνέδριο ανακοίνωσε και αυτό την υποψηφιότητα του κ. Δήμα τονίζοντας ότι σέβεται απόλυτα του δημοκρατικούς θεσμούς και είναι ο καταλληλότερος να διαδεχτεί τον σημερινό πρόεδρο κ. Καρολο Παπούλια του οποίου έπλεξε και το εγκώμιο.
Ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, αν βέβαια αυτές χρειαστούν.

Το βιογραφικό του Σταύρου Δήμα

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστημίο Αθηνών και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το 1986, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, απεδώθησαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επισόδειο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου – είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαϊου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.

Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του πρέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.

Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη δια βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:
* Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
* Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
* Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
* Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
* Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
* Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
* Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
* Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.

Το παρασκήνιο της ονοματολογίας

Πολλά ονόματα ρίχνονταν στο…μύλο της ονοματολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη είχαν μέχρι το πρωί της Τρίτης προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου η συζήτηση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συνάντηση στις 15:00 της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως εκ τούτου είχε αρχίσει από το βράδυ της Δευτέρας να μετράει αντίστροφα ο χρόνος της ανακοίνωσης, ενώ το στίγμα έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, λέγοντας (εκπομπή Ανατροπή και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη) ότι επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο, ενώ επιβεβαίωσε ότι με τον Πρωθυπουργό έχει εξετασθεί και γυναικείο όνομα για την προεδρία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν φειδωλοί και απέφευγαν οι στενοί συνεργάτες των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου να συζητήσουν το οτιδήποτε αφορά το πιθανό όνομα του υποψηφίου προέδρου, ενώ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος δεν έλεγαν απολύτως τίποτα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν μάταια χθες να βάλουν «φρένο» στην ονοματολογία και διέψευδαν διάφορα ονόματα.

Ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γενεύη, όπου ήταν για υπηρεσιακούς λόγους. Το όνομά του ήταν στη λίστα, αλλά ούτε και αυτός είχε κάποια επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Στον κατάλογο υπήρχαν και τα ονόματα της πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, του Έλληνα Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Διαμαντούρου, αλλά και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βασίλη Σκουρή.

Εσχάτως προσετέθη και το όνομα του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, που λέγεται ότι συζητείτο έντονα στην περίπτωση που δεν θα επελέγετο πολιτικό πρόσωπο.

Δήλωση Μαρίας Δαμανάκη

Η κυρία Μαρία Δαμανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την πιθανότητα να ήταν υποψήφια Πρόεδρος Δημοκρατίας

«Το να υπάρχει, έστω και σαν φήμη σε κάποιους κύκλους, το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς σου για το μεγαλύτερο πολιτειακό αξίωμα είναι μεγάλη τιμή βεβαίως. Οι φήμες όμως δεν έχουν καμία

βάση. Άλλωστε, μετά τη δουλειά μου στην Κομισιόν για τους ωκεανούς, είχα την τύχη να δεχθώ πολύ τιμητικές προτάσεις από  μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αγωνίζονται για την

προστασία του περιβάλλοντος για να συνεχίσω σε διεθνές πια επίπεδο. Έχω ήδη προσανατολισθεί σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι έτσι μπορώ να προσφέρω και στη χώρα μου».

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.