ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ -ΓΥΝΑΙΚΑΣυμβουλευτείτε τα παρακάτω και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Διαβάστε πολύ, ρωτήστε τους ειδικούς και δείξτε αγάπη και ακόμα και αν πολλές φορές η προσπάθεια μοιάζει ανώφελη, να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ.

Αυτό που πρέπει πρώτα όλοι να γνωρίζουν είναι πως τα συμπτώματα της νόσου της διπολικής διαταραχής ποικίλουν και διαφέρουν σε ένταση, τρόπο έκφρασης και διάρκεια σε κάθε άτομο που αντιμετωπίζει αυτή την ασθένεια.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ωστόσο, σε αυτή την πάθηση, όπως και στις περισσότερες ψυχικές νόσους, είναι η αντιμετώπιση των τρίτων απέναντι στα μανιοκαταθλιπτικά άτομα και το πως μπορούν οι πρώτοι να βοηθήσουν ουσιαστικά και στο μέτρο του δυνατού τους δεύτερους.
Συμβουλευτείτε τα παρακάτω και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Διαβάστε πολύ, ρωτήστε τους ειδικούς και δείξτε αγάπη και ακόμα και αν πολλές φορές η προσπάθεια μοιάζει ανώφελη, να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ.

1. Επικοινωνήστε με τον ασθενή
Είναι σημαντικό να επιδιώκετε επικοινωνία με το άτομο που ταλαιπωρείται ψυχικά και σε καμία περίπτωση να μην τον πλησιάζετε με διάθεση να του επιβάλλετε την άποψή σας ή μια θεραπεία με το ζόρι. Τα περισσότερα ιδρύματα δέχονται ασθενείς που εισέρχονται σε αυτά μονάχα με τη δική τους θέληση, καθώς ένα άτομο που νιώθει ότι «φυλακίζεται» θα αντιδράσει, εξ αρχής, αρνητικά στην όποια θεραπεία οδηγώντας σε αμφίβολα αποτελέσματα.
Προσεγγίστε με ηρεμία και διακριτικότητα το άτομο και αντιμετωπίστε το με υπευθυνότητα και σεβασμό. Πείτε του ότι ανησυχείτε για την κατάστασή του, εξηγείστε του τους προβληματισμούς σας και βεβαιώστε το για την πρόθεσή σας να σταθείτε στο πλάι του για όσο χρειαστεί.
Το πιθανότερο είναι να μην αντιδράσει καλά στην αρχή, όπως θα έκανε ακόμα και ένας υγιής, που του λέει ένας τρίτος ότι χρήζει θεραπείας, αλλά όσο περισσότερη υπομονή δείξετε και επιμείνετε, τόσο θα αντιληφθεί και εκείνος την κατάστασή του και τη σοβαρότητά της.

2. Βρείτε την καλύτερη θεραπεία
Ακόμα και αν ο ασθενής, αρνείται πεισματικά τη λήψη θεραπείας, αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί ο ίδιος την κρισιμότητα της κατάστασης και αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε θα έχετε βρει εσείς, από πριν, τις πιθανές λύσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις θεραπείας. Κάντε μια εκτενή έρευνα, επισκεφτείτε πολλούς ειδικούς για τη διασταύρωση των απόψεων, ώστε να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε το ταχύτερο δυνατό τον αγαπημένο σας που θα χρειαστεί βοήθεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί πάσχοντες από διπολική διαταραχή, αντιμετωπίζουν και προβλήματα εθισμού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει διπλή διάγνωση και αντιμετώπιση και των δυο θεμάτων. Εάν ένα άτομο, που πάσχει από διπολική διαταραχή, λάβει φροντίδα μόνο για το πρόβλημα εθισμού του, τότε η πραγματική αιτία του προβλήματος δεν θα έχει αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
Φροντίστε το άτομο να λάβει την καλύτερη διάγνωση, διαβάστε βιβλία, ελάτε σε επαφή με συλλόγους που ειδικεύονται με αυτές τις καταστάσεις, ώστε, όταν ο ασθενής δηλώσει την πρόθεση να θεραπευτεί να έχετε πρώτα εσείς βρει την καλύτερη απάντηση.

3. Οργανωθείτε
Πολλοί συγγενείς ασθενών θα σας πουν πως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η ομάδα υποστήριξης. Μπορεί ο ασθενής να μην είστε εσείς ο ίδιος, αλλά η συμβίωση, η προσπάθεια να τον πείσετε να λάβει βοήθεια και η καθημερινή αντιμετώπιση με τις εξάρσεις της ασθένειας, είναι ικανά να σας εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά, κάνοντας επιτακτικότερη την ανάγκη να υπάρχει μια ομάδα πίσω από αυτό και όχι ένα μεμονωμένο άτομο.
Είναι σημαντικό ακόμα να αντιληφθεί η ομάδα τη διαφορετική επιρροή που έχει το κάθε άτομο της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος στον ασθενή, το πως αντιδρά σε κάθε ένα από αυτά, το ρόλο που εξυπηρετεί το καθένα και ποιές είναι οι φορές που πρέπει να μιλάει και τι να λέει το καθένα.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, οι πάσχοντες αντιδρούν περισσότερο στα άτομα, παρά σε αυτά που λένε τα άτομα, δεδομένου του ιστορικού που έχουν με αυτά τα άτομα και των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στη ζωή τους.
Είναι, επίσης, βασικό να κοινοποιήσετε με διακριτικότητα και σεβασμό πάντα, την κατάσταση στα άτομα που παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή του ασθενούς ή είναι και αυτά κομμάτι της καθημερινότητάς του, ώστε να γνωρίζουν και να είναι και οι ίδιοι προετοιμασμένοι για κάποια κρίση της μανιοκατάθλιψης.


4. ΜΗΝ παραιτείστε
Όσες φορές και αν φτάσετε σε αυτό το σημείο, εκμεταλλευτείτε το πλεονέκτημα της ομάδας στήριξης, ώστε εκτός από τον ασθενή να στηρίξετε και ο ένας τον άλλο και να μην παραιτηθείτε των προσπαθειών. Ένας ασθενής στην οικογένεια δεν είναι ποτέ μια εύκολη συνθήκη, αλλά όταν μοιράζεται το βάρος, τότε είναι πιο υποφερτό και διαχειρίσιμο. Μην ξεχνάτε πως η μανιοκατάθλιψη βγάζει έναν διαφορετικό εαυτό του ασθενή και δεν πρέπει να συγχέετε αυτή την όψη με την πραγματικότητα του ατόμου που αγαπάτε. Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος και όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε την ιδιαιτερότητα των ψυχικών νοσημάτων τόσο το καλύτερο και για εσάς, αλλά κυρίως για τον ασθενή, τον ίδιο.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.