Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

final4_rodos_special_olympics (1)Οι αντιπροσωπευτικές ομάδες των Special Olympics της Θεσσαλονίκης κατέκτησαν την πρώτη θέση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στο FINAL FOUR Kαλαθοσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 11ης SPECIAL OLYMPICS EUROPEAN BASKETBALL WEEK με την υποστήριξη της FIBΑ και της Euroleague στο Βενετόκλειο Δημοτικό Στάδιο από τη Δευτέρα 1η ως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στη Ρόδο.

Πέρασε στην ιστορία με τα λαμπερότερα χρώματα το αγωνιστικό διήμερο (1-3/12) του F4 μπάσκετ Special Olympics στο Βενετόκλειο. Οι διοργανωτές φρόντισαν επιμελώς να γεμίσουν τις άδειες εξέδρες της τελετής έναρξης με μαθητές από δημοτικά σχολεία και γυμνάσια αλλά και πειθαρχημένους στρατιώτες μιας και τα σώματα ασφαλείας στήριξαν ενθέρμως τη συναρπαστική διοργάνωση.

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εκπληκτική, όπως μόνο τα μικρά παιδιά με τον ενθουσιασμό τους και το κέφι τους ξέρουν να δημιουργούν. Τα γέλια και οι φωνές, τα συνθήματα αλλά και τα αυθόρμητα χειροκροτήματα συνόδευσαν τις ομάδες και στους ημιτελικούς της Τρίτης (2/12), αλλά και στους τελικούς της Τετάρτης (3/12), δίνοντας ώθηση στους Specialαθλητές και τις αθλήτριες.

Τη «δική» της εξέδρα, με τους πιο μικρούς σε ηλικία θαυμαστές, είχε η Θεσσαλονίκη η οποία πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στον τελικό των γυναικών, η Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακεδονίας με 16-10 και στον αντίστοιχο των ανδρών, με 27-17 της Αττικής.

“Αντίπαλος μας η Προκατάληψη”! Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης περνώντας το μήνυμα των SpecialOlympicsHellasκαι της προέδρου του σημαντικού αυτού κινήματος, κ. Γιάννας Δεσποτοπούλου.

Πρωταγωνίστησε η Θεσσαλονίκη!

Στους αγώνες ανδρών, η οικοδέσποινα Ρόδος κατέκτησε την 3η θέση της διοργάνωσης επικρατώντας στο μικρό τελικό 13-6 της Κύπρου.

Οι αθλητές που κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς αγώνες Special Olympics στο Βέλγιο τον περασμένο Σεπτέμβρη απέσπασαν το θερμότερο χειροκρότημα από τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους θεατές που βρέθηκαν στο Βενετόκλειο το πρωί της Τετάρτης.
Μετά τη λήξη των αγώνων ακολούθησαν οι απονομές και στη συνέχεια η πρόεδρος “πνίγηκε” στις αγκαλιές των αθλητών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΝΔΡΕΣ

Αθήνα- Κύπρος 15-6
Θεσσαλονίκη- Ρόδος 12-7
Θεσσαλονίκη- Αθήνα 18-6
Κύπρος-Ρόδος 3-23
Αθήνα- Ρόδος 10-8
Κύπρος- Θεσσαλονίκη 8-27
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Αθήνα- Θεσσαλονίκη 9-16
Αττική- Μακεδονία 12-14
Αθήνα- Μακεδονία 10-12
Αττική- Θεσσαλονίκη 6-16
Αθήνα- Αττική 6-14
Θεσσαλονίκη- Μακεδονία 14-10

Η τελική κατάταξη

ΑΝΔΡΕΣ

1.Θεσσαλονίκη 6 3-0 57-21(+36)
2.Αθήνα 5 2-1 31-32(-1)
3.Ρόδος 4 1-2 38-25(+13)
4.Κύπρος 3 0-3 17-65(-48)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1.Θεσσαλονίκη 6 3-0 46-25(+21)
2.Μακεδονία 5 2-1 36-36(-)
3.Αττική 4 1-2 32-36(-4)
4.Αθήνα 3 0-3 25-42(-17)

Το τεχνικό τιμ της Θεσσαλονίκης με επικεφαλης τη Υπεύθυνη Special Olympics Θεσσαλονίκης, Νίνα Κωνσταντινίδου συγκροτήθηκε ως εξής:
Φρόσω Χατζηφωτινού και Μαρία Χατζηαναστασίου (ομάδα ανδρών), Νίνα Κωνσταντινίδου και Δώρα Ιωακειμίδου (ομάδα γυναικών)

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΑΓΟΡΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ (Γιάννης Νικηφορίδης- Μαρία Μαγείρου): Γιάννης Δασκαλάκης, Αντώνης Βλάχος, Κώστας Δημητριάδης, Σπύρος Μεϊντάνης, Γιάννης Μπάμπαλης, Αλέξης Μπούζης, Ζαχαρίας Πεϊνίρης, Αντώνης Στρογγύλης, Χαράλαμπος Ταουσάνης, Ηλίας Τζάθας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ευφροσύνη Χατζηφωτεινού- Μαρία Χατζηαναστασίου): Γιάννης Καλαϊτζής, Γιάννης Καλιεντζίδης, Δημήτρης Κοτζιάμπασης, Γιώργος Κυριακού, Βασίλης Ματζίρης, Γαληνός Πετράς, Νικήτας Σαραντόπουλος, Κώστας Σκίπης.
ΚΥΠΡΟΣ (Γιώργος Παναγίδης- Γεωργία Νικολάου): Βαλάντης Ανδρέου, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Ανδρέου, Μάριος Βασιλείου, Γιώργος Παπακυριακού, Αθηνόδωρος Σολωμού, Γιώργος Χριστόπουλος, Ραφαήλ Χρήστου.
ΡΟΔΟΣ (Απόστολος Στεφανής): Μάριος Παπασταμάτης, Σάββας Γκουβούσης, Βασίλης Καζέλης, Δημήτρης Καζέλης, Παναγιώτης Τόμπρας, Σάββας Ζωγραφάκης, Παναγιώτης Σταυρινός, Σάββας Διακοσταμάτης.
ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΑΘΗΝΑ: (Αντιγόνη Τσόλη): Νάνσυ Διαπούλη, Ρόζα Καρρά, Παρασκευή Μπογιατζή, Βασιλική Νάνου, Σοφία Περιστέρη, Γεωργία Πολλάτου, Μαρία Σπηλιοπούλου, Ειρήνη Χαλίλ.
ΑΤΤΙΚΗ (Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης): Γεωργία Γερακάρη, Μαρία- Λουκία Δασκαλάκη, Μαρία Ζαχαριουδάκη, Αναστασία Κατσούδη, Κατερίνα Κοκκινοπούλου, Αντιγόνη Ρεντίνη, Μαρία Σπηλιοπούλου, Ελένη Τσιτσιμπάκου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Δώρα Ιωακειμίδου): Αναστασία Αμπάτζεβα, Μάγδα Αντωνούδη, Φένια Ελευθεριάδου, Ζωή Μαντούδη, Ελπίδα Μπουλασίκη, Μαρία Ντραγκόλη, Βάσω Σίρμα, Κατερίνα Σπανού.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Νίνα Κωνσταντινίδου): Νίκη Γουίλκινς, Αιμιλία Κουλακιώτη, Χριστίνα Μιχελάκη, Γεωργία Μωραΐτη, Σταυρούλα Παπαδοπούλου, Αναστασία Συμεωνίδου, Δήμητρα Τρύφωνος, Εύη Χειμωνίδου.

*Οι Ομάδες τόσο των Ανδρών όσο και των Γυναικών που συμμετείχαν στην τελική φάση της Ρόδου, αναδείχθηκαν από τα αποτελέσματα που πέτυχαν σε αγώνες τεσσάρων (4) Ομίλων Καλαθοσφαίρισης Special Olympics από 27 ως 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία της Κύπρου, ενώ ex officio συμμετέχει και η ομάδα της Ρόδου, λόγω της μεγάλης διάκρισής της στην Αμβέρσα.

Η Πρόεδρος κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου εξήρε την ευαισθησία της κοινωνίας των πολιτών της Ρόδου, που δίνει πάντα ένα δυναμικό “παρών” σε κάθε εκδήλωση που έχει ως επίκεντρο την προάσπιση της αξιοπρέπειας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και συνεχάρη τόσο τον Δήμαρχο Ρόδου όσο και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την άμεση και έμπρακτη ανταπόκρισή τους στο αίτημα των Special Olympics Eλλάς για την παροχή δυνατοτήτων πρόσβασης των ατόμων με διανοητική αναπηρία στις καθημερινές αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της κοινωνίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα θα αντιμετωπίζεται ως αιτία για συνύπαρξη και θα αποτελεί βάση για αλληλοσεβασμό αλλά και δείγμα επιπέδου πολιτισμού.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές!

Ο Δήμαρχος της Ρόδου, κύριος Φώτη Χατζηδιάκος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη συνεργασία του Δήμου με τα Special Olympics Ελλάς, στο πλαίσιο της όμορφης και συγκινησιακά φορτισμένης Τελετής Έναρξης του FINAL FOUR και δεσμεύτηκε για την μελλοντική συνεργασία με τα Special Olympics. Αλλωστε οι αγώνες των Special Olympics δεν είναι απλώς αθλητικά γεγονότα, συμβολίζουν τη δύναμη της ψυχής, της θέλησης και τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης Συνεργασίας ο Δήμος Ρόδου, στο πλαίσιο των δράσεων για προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής, της καταπολέμησης των διακρίσεων, καθώς και ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας στηρίζει και θα στηρίζει κάθε δράση των Special Olympics.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γεώργιος Χατζημάρκος κήρυξε την Έναρξη των Αγώνων στο κατάμεστο Βενετόκλειο Στάδιο τονίζοντας ότι είκοσι επτά χρόνια μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης των Special Olympics Ελλάς και λίγο πριν από τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες στο Los Angeles το 2015, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει σ’ αυτή την μεγάλη γιορτή των αθλητισμού, σ’ αυτό που οι εμπνευστές του χαρακτηρίζουν ως “Επανάσταση της Αξιοπρέπειας”. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλει πλέον ενεργά στους αγώνες που αναδεικνύουν τους πρωταθλητές της ζωής, μέσα από την συγκλονιστική τους προσπάθεια.

*Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν Αγώνες Επίδειξης 3×3 Γυναικών και Ανδρών καθώς και Αγώνες UNIFIED (Μεικτές Ομάδες) με τη συμμετοχή αθλητών (Ομάδες Εφήβων & Νεανίδων) από Α.Ο. Κολοσσού Ρόδου και Special Olympics αλλά και τη συμμετοχή αθλητών από την Ομάδα Ανδρών της Α1 κατηγορίας.

Η συνύπαρξη των αθλητών των Special Olympics με τους επαγγελματίες παίκτες της Ομάδας της Α1 κατηγορίας ‘’ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ’’, ξεσήκωσε τους θεατές, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά οτι ο αθλητισμός ενώνει και κάνοντας πράξη το μήνυμα της ΧΙ Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics ‘’ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ: H ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.’’

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός απέστειλε τον δικό του χαιρετισμό πριν την έναρξη των αγώνων:
“Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις ομάδες που συμμετέχουν στο φάιναλ-φορ καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών που διοργανώνεται στη Ρόδο, στο πλαίσιο της ΧΙ Ευρωπαϊκής εβδομάδας καλαθοσφαίρισης Special Olympics. Η πατρίδα μας στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά το κίνημα των Special Olympics, αυτή τη μεγάλη γιορτή χαράς, φιλίας και συμμετοχής και στο πλαίσιο αυτό, το Υπούργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει ενεργά και αυτή τη διοργάνωση. Είμαι βέβαιος ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες των αποστολών αλλά και οι θεατές θα χαρούν τους αγώνες και μέσα απ’ αυτούς θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας που σταθερά δημιουργεί το κίνημα των Special Olympics”.

Δείτε εικόνες:

final4_rodos_special_olympics (8) final4_rodos_special_olympics (7) final4_rodos_special_olympics (6) final4_rodos_special_olympics (5) final4_rodos_special_olympics (1) final4_rodos_special_olympics (2) final4_rodos_special_olympics (9) final4_rodos_special_olympics (4) final4_rodos_special_olympics (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.