Το αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών για πιο ρητές δεσμεύσεις και περισσότερες πληροφορίες για τα δημοσιονομικά αποτελεί απάντηση στη χθεσινή ομιλία Σαμαρά με την οποία απέδωσε την ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο στους δανειστές και στο ΣΥΡΙΖΑ.

troikaΗ απόφαση της τρόικας να υψώσει κι εκείνη με τη σειρά της τους τόνους μετά το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στους δανειστές αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας ότι επιθυμεί συμφωνία αλλά δεν μπορεί να δεχθεί άλλες παράλογες απαιτήσεις, τεντώνει κι άλλο το σκοινί της διαπραγμάτευσης και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε παράταση του τρέχοντος μνημονίου για διάστημα μερικών μηνών, καθώς το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας χάνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μόλις έφθασε το e mail της τρόικας έσπευσε στο υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα ο κ.Σαμαράς πήγαινε στο Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι πιθανό να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Πέραν της ενόχλησης για τη διαρροή της απάντησης των εκπροσώπων των πιστωτών και των δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη ότι “η διαπραγμάτευση δε γίνεται στον αέρα” και του Χρήστου Πρωτόπαππα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που απέδωσε τη στάση της τρόικας στο γεγονός ότι “προβάλλαμε ισχυρές αντιστάσεις”, η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς κρύβει αγωνία, ανησυχία και αμηχανία.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ερμηνεύουν φυσικά το αίτημα της τρόικας για πιο ρητές δεσμεύσεις και περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στα δημοσιονομικά ως απάντηση στη χθεσινή ομιλία του κ.Σαμαρά στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Εν αναμονή της διαμόρφωσης της ανταπάντησης της Αθήνας, διαβεβαιώνεται πάντως από κυβερνητικής πλευράς πως το “όχι” σε αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και σε περικοπές μισθών και συντάξεων ισχύει. Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση όμως είναι ότι έχει ήδη ορίσει ως τελικές τις προτάσεις που έστειλε και φυσικά όπως έδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση του κ.Σαμαρά δεν επιθυμεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή περισσότερα μέτρα για την περίπτωση που οι δημοσιονομικές προβλέψεις πέσουν έξω. Όσο όμως δεν υπάρχει συμφωνία, τίποτε δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες αργά το βράδυ ότι, ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί οριστικά και αμετάκλητα ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία πρόθεση να κλείσουν την αξιολόγηση και να ανοίξουν τη συζήτηση για ένα μεταμνημόνιο, η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με πρωτοβουλία (και ευθύνη) της κυβέρνησης. Αντίθετα το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να πάει στην προεδρική εκλογή έστω και χωρίς συμφωνία αλλά και χωρίς να έχει υπογράψει για ακόμη χειρότερα νέα μέτρα, με δύο επιχειρήματα:

Θα κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης και για την επιβολή στο μεταξύ μίας τρίμηνης ή εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου. Και θα “πουλήσει” στους βουλευτές της αντιμνημονιακής δεξιάς, που αναζητούν αφορμή για να ψηφίσουν Πρόεδρο, την “αντίσταση” στις παράλογες (όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός χθες) πιέσεις της τρόικας έστω και την ύστατη στιγμή και παρόλη τη διάθεση της Αθήνας για συμφωνία.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.