Μπέρδεμα με τις δηλώσεις για ακίνητα που ανήκουν σε ανήλικα τέκνα
ΑΚΙΝΗΤΑ -Ε9Νέο μπέρδεμα και αλαλούμ προέκυψε με τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 για ακίνητα που ανήκουν σε ανήλικα τέκνα, στο Taxis. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η δήλωση αυτή «υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου» πράγμα που σημαίνει ότι ο ανήλικος πρέπει να διαθέτουν κλειδάριθμο και δικούς τους κωδικούς.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λένε ανεπίσημα πως μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου που θα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε διορθώσεις στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι αλλαγές για τους ανήλικους θα μπορούν να γίνουν με τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν οι γονείς τους. Στη Γενική Γραμματεία πάντως επισημαίνουν ότι τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε έκδοση κωδικών.

Το ίδιο ισχύει και για τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, αφού για οποιαδήποτε αλλαγή στο Ε9 θα πρέπει να εκδώσουν κωδικούς κάνοντας ηλεκτρονική αίτηση στο Taxis και επισκεπτόμενοι την εφορία τους.

Αντίθετα για τις συζύγους που δεν είναι πιστοποιημένες στο Taxisnet και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης Ε9 με τους κωδικούς τους συζύγου της. Επίσης εάν καταχωρισθεί στο μητρώο διακοπή έγγαμης σχέσης ή διάσταση (έστω και από τον ένα σύζυγο) τότε διακόπτεται και η δυνατότητα χρησιμοποίησης των κωδικών πρόσβασης του πρώην ή εν διαστάσει συζύγου.

Δεδομένης της υποβολής πολλών χιλιάδων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων (περισσότερες από 950.000 την πενταετία 2010-2014) η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δημοσίευσε νέο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή διόρθωση του Ε9.

1.
Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβληθούν για το ίδιο έτος;
Εφόσον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, μπορείτε να υποβάλετε όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνετε αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.

2. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται μήνυμα ότι λόγω ανεπάρκειας στοιχείων στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων, ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει απόφασης της ΓΓΔΕ. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «αρχική σελίδα». Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 βάσει της ΠΟΛ 1186/2014» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες. Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους ΑΤΑΚ των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον ΑΤΑΚ, γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρισης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους ΑΤΑΚ, επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία. Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι ΑΤΑΚ.

3. Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση;
Εάν από την τροποποιητική δήλωση, δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της 1ης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

4. Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ;
Εάν από την εκκαθάριση της 1ης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ. Επίσης εάν από την εκκαθάριση της 2ης τροποποιητικής και κάθε επόμενης, προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που πραγματοποιήσατε. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ , η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.