ΚΟΣΜΟΣ - ΑΓΚΑΛΙΑΜια θέση ανάμεσα στις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς διεκδικεί το συγκλονιστικό στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φωτογράφος του Associated Press Τζόνι Νγκουγιέν και η οποία δείχνει έναν 12χρονο διαδηλωτή να ξεσπά σε κλάματα στην αγκαλιά ενός (λευκού) αρχιφύλακα.

Η φωτογραφία τραβήχθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων που προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό στο Φέργκιουσον του Μισούρι.

Μέσα στο χάος των φιλετικών διακρίσεων, οι δύο πρωταγωνιστές της φωτογραφίας -η οποία κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των μμε και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- δίνουν ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης ανεξαρτήτως χρώματος.

Ποιος είναι ο 12χρονος
Μόλις η φωτογραφία άρχισε να αναδημοσιεύεται, άρχισαν να γίνονται γνωστές κάποιες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές. Πρόκειται για τον αρχιφύλακα Μπρετ Μπάρνουμ και τον 12χρονο αφροαμερικανό Ντεβόντε Χαρτ.

Σαρώνει η φωτογραφία τού 12χρονου που κλαίει στην αγκαλιά αστυνομικού

Ο μικρός βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος κρατώντας ένα πλακάτ που ξεχώριζε και αντί για κάποιο οργισμένο σύνθημα έγραφε “Free Hugs” («Δωρεάν Αγκαλιές»). Η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη και ο 12χρονος ήταν δακρυσμένος καθώς ακολουθούσε το πλήθος. Ο αστυνομικός τον πλησίασε και άρχισε να συζητά μαζί του για τα όνειρά του, τις φιλοδοξίες του, την τέχνη, το σχολείο του και τη ζωή του. Μετά τη σύντομη κουβέντα τους, ζήτησε αυτό που το πλακάτ του μικρού διατυμπάνιζε και πήρε την «δωρεάν αγκαλιά» του.

Η ιστορία ζωής του μικρού ωστόσο, συγκινεί από μόνη της. Ο Ντεβόντε γεννήθηκε πριν από 12 χρόνια σε ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον. Στο νεογέννητο σώμα του είχαν ανιχνευθεί ναρκωτικά εξαιτίας της συστηματικής χρήσης που έκανε η μητέρα του στην εγκυμοσύνη. Όταν έγινε τεσσάρων ετών είχε ήδη αρχίσει να καπνίζει και είχε καταναλώσει αλκοόλ, είχε υποστεί κακοποίηση και είχε πυροβοληθεί. Οι μόνες λέξεις που γνώριζε ήταν βρισιές και είχε αρχίσει να αναπτύσσει εξαιρετικά βίαιη προσωπικότητα ενώ η υγεία του ήταν πολύ βεβαρημένη. Η ζωή του άλλαξε όταν σχεδόν ένα χρόνο μετά υιοθετήθηκε από την Τζεν Χαρτ και την σύζυγό της Σάρα, οι οποίες πήραν στην οικογένειά τους και τα δίδυμα αδέλφια του.

Λίγοι μήνες ήταν αρκετοί για να μεταμορφωθεί σε ένα χαρισματικό παιδί που στα γενέθλιά του αντί για πάρτι ζητά να συγκεντρώσουν χρήματα για άλλα παιδιά και φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ σε κάθε διαδήλωση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πλήθος φορώντας πάντα την ταμπέλα του που γράφει «Free Hugs».

Η πιο πρόσφατη έμελλε να τον κάνει διάσημο.

Ε.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.