Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φρένο σε όλες τις συντάξεις πριν από τα 62 έτη

29 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΤΡΟΪΚΑΝα κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 62 έτη και να αυξηθούν άμεσα τα έτη ασφάλισης ζητά η τρόικα, που άνοιξε την ατζέντα θέτοντας ακόμα και θέμα μειώσεων στις συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στο Παρίσι για το Ασφαλιστικό, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης για να καλυφθεί ένα ποσό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των ορίων ηλικίας, καθώς η τρόικα για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε στις πρόωρες συντάξεις (δηλαδή σε όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος).

Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι).

Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως το θέμα αυτό έχει λυθεί με μια σειρά νόμων που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά. Ωστόσο, η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων, επιμένοντας στο θέμα των πρόωρων και εστιάζοντας σε όσους έχουν «αποφύγει» την αύξηση των ορίων.

Φόρμουλα
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μεταβατική φόρμουλα ώστε να κλείσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα παράθυρα εξόδου πριν από τα 62 (με βάση το ισχύον πλαίσιο αυτό θα γίνει το 2023). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρθηκαν ακόμα και στη δυνατότητα διατήρησης του δικαιώματος πρόωρης εξόδου αλλά καταβολής της σύνταξης από τα 62 και μετά (πρόταση που δεν συζητά η ελληνική πλευρά).

Παράλληλα υπήρξαν προτάσεις για αύξηση του «πέναλτι» στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου, το οποίο σήμερα είναι 6% τον χρόνο (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Εναλλακτικά θα μπορούσε η μείωση να υπολογίζεται σε σχέση με το 67ο έτος και όχι με το κατά περίπτωση όριο πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή μητέρα που βγαίνει στα 55 θα έχει μείωση για τα δώδεκα χρόνια που υπολείπονται).

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές είναι πως υπάρχει απόκλιση ακόμα και στο πώς θα γίνει η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι οι ημέρες ασφάλισης να πάνε από τις 4.500 στις 6.500 για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975.

Στόχος είναι να δοθεί μια πίστωση χρόνου και να μην επηρεαστούν όσοι είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές έθεσαν ακόμα και θέμα άμεσης εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης (κάθε χρόνο περίπου 30.000 άτομα αποχωρούν με 15ετία και το κατά περίπτωση όριο).

Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα μείωσης στις συντάξεις (κάτι που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ελληνική πλευρά). Μάλιστα φαίνεται πως δεν αρκούνται μόνο στην αλλαγή των συντελεστών στον τρόπο υπολογισμού από το 2015, αλλά ζητούν γενικότερες παρεμβάσεις.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών προβλέπει τα εξής:

• Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.500 για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975.

• Πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016-2017.

• Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων και ενιαίου κέντρου είσπραξης των εισφορών. Μάλιστα στο ΙΚΑ θα μεταφερθούν και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (ωστόσο θα διατηρηθούν χωριστοί λογαριασμοί).

• Εξορθολογισμό των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ (δηλαδή σε εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα στοιχεία).

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η μείωση προαιρετικά των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (η σχετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη). Στόχος είναι να δοθεί λύση σε ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

This entry was posted on Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, 2014 at 17:19 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply