ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΜία ώρα και 40 λεπτά διήρκησε η συνάντηση μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σύντομη συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ φιλική και με θετικό πρόσημο». Είπε ότι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ειδικότερα μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα διεθνή θέματα, για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση και για την παράταξη, για τη συσπείρωση των δυνάμεων, όπως πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θα του πει και ειδικότερα τις απόψεις του και ότι έχει κάποιες ιδέες για την παράταξη. Για το αν ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να συστρατευτεί, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ζητάει απ’ όλους.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τους, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο ίδιος είναι πάντα ανοικτός και υπενθύμισε ότι αύριο επίκειται η συνάντησή του με τον κ. Σημίτη.

Τέλος, ερωτηθείς αν του ανέφερε ο κ. Παπανδρέου εάν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι δεν μπήκαν σε τέτοια θέματα, ότι τώρα θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, τις γνωστές απόψεις του για τις σχέσεις με την τρόικα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία συζητήθηκαν και τα εθνικά θέματα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο Κυπριακό.

Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου, για τα δύο πρώτα θέματα διαφέρουν αρκετά από εκείνες του κ. Βενιζέλου και ο πρώην πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την τρόικα, ώστε να μη γίνονται κινήσεις χωρίς σχέδιο, που εκθέτουν τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ενστάσεις και διαφωνίες, οι οποίες πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος, απόψεις τις οποίες ο κ. Παπανδρέου θα αποστείλει και γραπτά στον κ. Βενιζέλο.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται:

«Οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη δημοσίως – και για τη χώρα και για το Κίνημα. Αυτές τις απόψεις και τις θέσεις διατύπωσε και στη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

» Επίσης, αναλυτική συζήτηση έγινε και για την πορεία της χώρας και την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις απόψεις και τις θέσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που έχει ανάγκη η χώρα και για να απαλλαγεί από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από μια εθνική τραγωδία και για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Επισήμανε δε, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις χωρίς σχέδιο, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας, όπως συνέβη πρόσφατα και την εκθέτουν σε κινδύνους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος. Την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Χαριλάου Τρικούπη: Περιμένουμε γραπτώς τις «επιμέρους απόψεις»

Ουσιαστική και παραγωγική χαρακτηρίζεται, σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, στο υπουργείο Εξωτερικών, της οποία ένα μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της εξόδου της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την «ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας», ενώ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Αναφορικά με τα ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, ο κ. Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του κ. Παπανδρέου, οι οποίες χαρακτηρίζονται «επιμέρους απόψεις».

Το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού σημειώματος του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την τρόικα, στο πλαίσιο των όσων είπε στην εισήγηση του -λίγο αργότερα- στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΕΟΕΣ. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και παραγωγική.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις συνεχείς πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως της κοινοβουλευτικής ομάδας του, που έχουν ως άξονα αφενός μεν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης, αφετέρου δε τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Αυτό είναι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής όχι απλά της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής σταθερότητας με προοδευτικό πρόσημο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας και η αλλαγή σελίδας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις δύσκολες επιλογές του 2010 και τις πρόσθετες κινήσεις του 2011-12. Από την άποψη αυτή, όσοι χειρίστηκαν κρίσιμες πτυχές και στιγμές της τελευταίας πενταετίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή ολοκλήρωση της τεράστιας αυτής προσπάθειας που ανέλαβε αρχικά μόνο του το ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις προσχώρησαν πολύ αργότερα στη λογική της εθνικής ιστορικής ευθύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και στο βαθμό προεκλογικής στράτευσης και συμμετοχής διαφόρων στελεχών της Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του κ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης και πρωτίστως της χώρας και θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμβολές που -παρά τις επιμέρους απόψεις- συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της Παράταξης και σε ένα ουσιαστικό διάλογο που προϋποθέτει και υπηρετεί την συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενότητα και αξιοπιστία και ενισχύουν την εκλογική επιρροή του Κινήματος και της Παράταξης».

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.