Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Φινλανδία αναζητεί 18.000 (και Ελληνες) γιατρούς με μισθό εκκίνησης 6.000

21 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΜΟΝΟ 2 ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ

ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΙΑΤΡΟΙΑναζητούν Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.

Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES -και μάλιστα στα Ελληνικά- εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!

Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν… τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης…

«Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στο «Εθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα. «Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.

Η προκηρυξη για τις 18.000 θέσεις γιατρών στη Φινλανδία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES. Πριν από την έναρξη του προγράμματος οι γιατροί θα γνωρίζουν το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα

Η προκηρυξη για τις 18.000 θέσεις γιατρών στη Φινλανδία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES. Πριν από την έναρξη του προγράμματος οι γιατροί θα γνωρίζουν το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν

Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.

Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.

Η Φινλανδία αναζητεί 18.000 (και Ελληνες) γιατρούς με μισθό εκκίνησης 6.000

Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.

Προνόμια
«Τα προγράμματα, για τα οποία συνεργαζόμαστε με το δίκτυο EURES, πραγματοποιούνται στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για ομάδα γιατρών στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκπαίδευση στην Αθήνα. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη πού θα έχουν δουλειά στη Φινλανδία – ακόμη και το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν. Δίνουν συνέντευξη στους νέους εργοδότες πριν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα κι έτσι γνωρίζουν για τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας που θα έχουν. Φυσικά το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγέντες υποψηφίους», εξηγεί η Μαρίζα Κέρμαν, διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας.

Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία. Στα προγράμματα παρέχεται επίσης δωρεάν υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του επαγγελματία υγείας στη Φινλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υποστήριξη για οικογενειακά θέματα (σχολεία για τα παιδιά) καθώς και διασύνδεση με τοπικά δίκτυα υποστήριξης.


Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου: Περιμένουμε τους Ελληνες
«Ζούσαμε και εργαζόμασταν στην Ελλάδα, αλλά μόλις ξέσπασε η κρίση αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Φινλανδία». Η ιστορία της υπεύθυνης Επικοινωνίας του προγράμματος, Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου, δεν διαφέρει πολύ από των γιατρών και των νοσηλευτών που θα θελήσουν να μεταναστεύσουν στη χώρα της.

«Ο άνδρας μου δεν γνώριζε τη γλώσσα στην αρχή. Ωστόσο, βρήκε δουλειά μέσα σε έξι μήνες ως βοηθός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, στον τομέα των υπολογιστών. Εγώ εργάζομαι μισή εβδομάδα γιατί έχω μητρική άδεια. Είμαστε ικανοποιημένοι από τους μισθούς και την ποιότητα ζωής», μας λέει.

Θετικό πρόσημο βάζουν και άλλοι Ελληνες εργαζόμενοι στη Φινλανδία. «Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές και η ποιότητα ζωής εξαιρετική. Η Φινλανδία είναι πανέμορφη. Εάν σκέφτεστε τις καιρικές συνθήκες, σκεφτείτε ότι μπορείτε να ζήσετε πραγματικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον επαγγελματία να μην έρθει εδώ», λένε η Μαρία Φωτιάδου και η Χριστίνα Βεσκούκη, που πήραν μέρος στο πρόγραμμα κατάρτισης της BBi, όταν μια ιδιωτική εταιρεία έκανε προσλήψεις νοσηλευτών από την Ελλάδα.

«Οι συνάδελφοί μου κι εγώ φτάσαμε τον Οκτώβριο και είμαστε ευγνώμονες για όλα», λέει η Χριστίνα. «Ανυπομονούμε να δεχθούμε και άλλους Ελληνες εδώ», προσθέτει η Μαρία.

 

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

This entry was posted on Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, 2014 at 16:23 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply