Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 ώρα 12:00, ο Θανάσης Οικονόμου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Ο επιφανής Ελληνας  (Γρεβενιώτης) αστροφυσικός της NASA, Θανάσης Οικονόμου, ελπίζει ότι το ρομπότ «Φίλαι» θα ξυπνήσει από τον «λήθαργο» το ερχόμενο καλοκαίρι και θα ολοκληρώσει την αποστολή στον κομήτη «Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο», στην οποία ο ίδιος έχει καθοριστική συμβολή.

Μιλώντας χθες σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, ο οποίος έχει εξοπλίσει το «Φίλαι» με υψηλής ακρίβειας φασματογράφο που ανέπτυξε ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα πως στο «περιήλιο» του Αυγούστου του 2015, όταν η τροχιά του κομήτη περάσει κοντά στον ήλιο, η ρομποτική συσκευή θα καταφέρει να συλλέξει την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε αυτό θα παίξει ρόλο, όπως εκτίμησε, και το γεγονός ότι ο κομήτης θα έχει χάσει έως τότε μέρος της ύλης του.

Ο επιστήμονας από το Ζιάκα Γρεβενών περιέγραψε τι πήγε στραβά με την επεισοδιακή προσεδάφιση του «Φίλαι» την περασμένη εβδομάδα, ενώ μοιράστηκε με τους φοιτητές την εναλλαγή συναισθημάτων που βίωσαν ο ίδιος και το σύνολο της επιστημονικής ομάδας, παρακολουθώντας το θρίλερ από το κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία.

«Πηδούσαμε από τη χαρά μας και γιορτάζαμε, όταν είδαμε ότι προσεδαφίστηκε και είχαμε ακόμη επαφή μαζί του», είπε, για να προσθέσει ωστόσο πως αυτό δεν κράτησε πάνω από 2 λεπτά. «Μετά υπήρχε ανησυχία ότι κάτι συνέβαινε. Δεν είχε λειτουργήσει το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης. Το ”Φίλαι” αναπήδησε και άρχισε να αιωρείται περιστρεφόμενο στο κενό, 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του κομήτη. Δύο ώρες μετά, αναπήδησε πάλι, αυτήν τη φορά για 8 λεπτά, και κατέληξε σε χαράδρα», ανέφερε.

Η «Ροζέτα» θα ξυπνήσει

Στις 57 ώρες που είχαν στη διάθεσή τους πριν εξαντληθεί η κεντρική μπαταρία, τα ρομποτικά όργανα του «Φίλαι» κατάφεραν να συλλέξουν και να στείλουν στη Γη αρκετά σημαντικά δεδομένα. Ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε να πει πως στη χημική σύσταση του κομήτη ανιχνεύτηκαν νερό (πάγος) και οργανικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε την αποστολή ως «φανταστική επιτυχία» της ESA, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι ιστορικά.

Η αποστολή του φασματογράφου
Ο φασματογράφος APXS του «Φίλαι», που αποτελεί δημιούργημα του κ. Οικονόμου και έχει εξοπλίσει τις πιο σημαντικές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη, στον Αρη, στον Κρόνο, σε αστεροειδείς και κομήτες, δεν κατάφερε δυστυχώς να κάνει μετρήσεις της χημικής σύστασης του κομήτη. Λόγω του ανώμαλου εδάφους όπου αγκιστρώθηκε η συσκευή, το όργανο δεν συνάντησε την επιφάνεια του κομήτη, ώστε να ανοίξει ο δακτύλιος-καπάκι. Ετσι, ο φασματογράφος λειτούργησε, έστειλε δεδομένα στη Γη, αλλά διαπιστώθηκε πως είχε αναλύσει τη χημική σύσταση του… καπακιού αντί αυτής του κομήτη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από τον Θανάση Οικονόμου.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 ώρα 12:00 στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Έπειτα από 10 χρόνια και 6.4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα προσεδαφίστηκε.

Για τα πρώτα αδημοσίευτα αποτελέσματα από την προσεδάφιση της διαστημικής συσκευής “Philae” πάνω στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, θα ενημερώσει ο Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάσης Οικονόμου, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Θανάσης Οικονόμου, σημαίνων συντελεστής της διαστημικής αποστολής και επίτιμος Διδάκτορας του Ιδρύματος, θα πραγματοποιήσει ομιλία, με τίτλο: «Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Έλληνα συντελεστή της αποστολής – Πρώτα αποτελέσματα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο ¨Σπύρος Αρσένης¨ την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.