Τι αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε. Πότε «ανοίγει» η ηλεκτρονική εφαρμογή. Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, οι προϋποθέσεις για τις 100 δόσεις.

leftaΜε το «ανέβασμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει ή την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανοίγει ο δρόμος και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.

Ο αριθμός των υποψήφιων… πελατών ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια καθώς στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Χρονικό περιθώριο για υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχει μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ από τη στιγμή που κάποιος θα υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση, μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες θα πρέπει να πληρώσει και την 1η δόση.

Απαγορεύεται από τη στιγμή που θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση να δημιουργήσει νέα χρέη –και αν τα δημιουργήσει θα πρέπει ή να τα πληρώσει ή να τα ρυθμίσει και αυτά το πολύ σε 12 δόσεις.

Μετά την ένταξη στη ρύθμιση και την καταβολή της 1ης δόσης εντός 3ημέρου, οι υπόλοιπες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται μέχρι το τέλος κάθε μήνα. Οι οφειλέτες μέσω της εφαρμογής θα επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων ώστε, αντίστοιχα να εξασφαλίσουν και τη μείωση των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 20% έως 100%.

Οι δόσεις φτάνουν στις 100 μόνο για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.

Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;

Η απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ είναι σαφής:

i) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

ii) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

iii) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Η ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας «Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, ο οποίος εξετάζει την αίτηση και τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

·        Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες κλπ) με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

·        Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καταβολή της οφειλής δύναται να πραγματοποιείται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης.

·        Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000,00 €).

·        Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και για τις οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής.

·        Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις, το οποίο και θα δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης.

·        Εφόσον κατά τη διενέργεια των αυτοματοποιημένων ελέγχων από την ηλεκτρονική εφαρμογή προκύψει εκκρεμότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, αυτή πρέπει πρώτα να τακτοποιηθεί και στη συνέχεια ο οφειλέτης δύναται να υποβάλει αίτηση υπαγωγής.

·        Για την υπαγωγή σε αριθμό δόσεων άνω των εβδομήντα δύο (72) έως και εκατό (100), το ποσό της συνολικά ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00 €)

·        Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή

γ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή

δ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή

ε) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

·   Στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι η ρύθμιση χάνεται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης.

·   Κατά την ημερομηνία της αίτησης υπολογίζονται οι απαλλαγές των προσαυξήσεων. Από την ίδια ημερομηνία υπολογίζεται τόκος που ανέρχεται σε 4.56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση  και ενόσω αυτή διαρκεί, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με τις κατά ΚΕΔΕ και κατά ΚΦΔ προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

·  Το ελάχιστο συνολικό ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.