Κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος και μεταρρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα για να “κλειδώσει” η αξιολόγηση

dntΤελεσίγραφο με 19 δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά έστειλε η τρόικα την περασμένη Παρασκευή το πρωί στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, στις 8 Δεκεμβρίου.

Τα 19 αυτά προαπαιτούμενα είναι:

* Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα υπολογίζει στα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015.

* Αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

* Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για τα νοικοκυριά. Επίσης θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.

* Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμένονταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

* Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές, να εφαρμόσει διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και ο εξορθολογισμός της ελάχιστης σύνταξης.

* Διεύρυνση του αριθμού των υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ και κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων.

* Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ.

* Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο μνημόνιο.

* Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

* Παρουσίαση του ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα.

* Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο δημόσιο. Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσιο διοίκηση.

* Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

* Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.

* Βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων που θα προσφέρουν μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ανεξαρτησία . Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2015.

* Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί. Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

* Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

* Στον τομέα των στατιστικών, η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ.

* Υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης διαδικασιών αδειοδότησης.

* Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου.

 

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.