Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πόνοι στις αρθρώσεις: Ποια προβλήματα κρύβουν

11 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας συνδέονται με κάποια φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

PONOI ARTHRWSEISΥπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά νοσήματα των αρθρώσεων τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η αιτιολογία των ρευματικών νοσημάτων, όπως αποκαλούνται επιστημονικά οι αρθρίτιδες, είναι στις περισσότερες μορφές άγνωστη.

Βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα προβλήματα των αρθρώσεων είναι το υπερβολικό σωματικό βάρος και η έλλειψη άσκησης.

Τα συμπτώματα των αρθρώσεων είναι η φλεγμονή γύρω από τις αρθρώσεις, ο πόνος και το πρήξιμο, η δυσκαμψία, η μυϊκή ατροφία και οι δυσμορφίες των τενόντων.

Τι κρύβουν οι πόνοι στις αρθρώσεις ανά τμήμα σώματος

Γόνατο
Τα γόνατα σηκώνουν το βάρος του κορμού και γι’ αυτό υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά. Οι πόνοι σε αυτές αρθρώσεις σχετίζονται με οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι μία εκφυλιστική αρθρίτιδα και οφείλεται σε φθορά του αρθρικού χόνδρου.

Καρπός
Το συνηθέστερο πρόβλημα στην άρθρωση του καρπού είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο όμως είναι νευρολογικής αιτιολογίας και όχι μορφή αρθρίτιδας. Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου, που διέρχεται κατά μήκος του καρπού.

Σπονδυλική στήλη
Είναι η πιο συχνή θέση εμφάνισης πόνου -κυρίως στην αυχενική (αυχένας) και στην οσφυϊκή (μέση) μοίρα της- που συχνά οφείλεται σε εκφυλιστικές ή μετατραυματιμές αρθρίτιδες.

Δάχτυλα
Οι αρθρώσεις της άκρας χείρας πέφτουν θύματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία τις παραμορφώνει και δυσκολεύει την κίνηση των δακτύλων.

Ώμος
Στην άρθρωση του ώμου μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή μετά από τραυματισμό, αλλά συχνά και δίχως εμφανή αιτία. Ο πόνος στον ώμο συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα.

Αγκώνας
Συνηθέστερο πρόβλημα είναι η φλεγμονή στους τένοντές του που συχνά προκαλείται από τις μονότονες κινήσεις του στη διάρκεια της γυμναστικής ή της εργασίας

Ισχίο
Στα ισχία εκδηλώνεται συνήθως εκφυλιστική αρθροπάθεια (οστεοαρθρίτιδα), κατά την οποία φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου ο χόνδρος που επιστρώνει την άρθρωση, με συνέπεια να εμποδίζεται η κινητικότητά της.

Οι αυτοάνοσες αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής, είναι πιο συχνές στις γυναίκες, λόγω προδιάθεσης που οφείλονται στις ορμόνες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες σχετίζονται με την ανάπτυξη αρθρίτιδας.

This entry was posted on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, 2014 at 16:30 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply