ΥΠΝΟΣΆκομα και αν είστε fit, τρέφεστε υγιεινά, κάνετε σχεδόν σχολαστικά γυμναστική και μπορείτε να αντισταθείτε στο γλυκό που θα σας προσφέρουν στη δουλειά, μικρή σημασία έχει, αν δεν κοιμάστε αρκετά το βράδυ. Το σώμα και το πνεύμα, χρειάζεται απεγνωσμένα ξεκούραση για να λειτουργησει σωστα.

Αυτοί είναι οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας:

1.<<Δεν χρειάζεστε κάποιο application, για να μάθετε αν κοιμηθήκατε καλά>> ,εξηγεί η  φυσιοθεραπευτρια Ματ Leve. Γνωρίζετε εκείνο το συναίσθημα όταν γυρνάτε φρέσκια απο τις διακοπές; Ονομάζεται ανανέωση και έτσι πρέπει να αισθάνεστε καθημερινά .Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM), συνιστά οι ενήλικες να έχουν επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, κίνηση που βοηθά στο ευχάριστο  πρωϊνο ξύπνημα, στην παραγωγικότητα και την υγεία ως σύνολο. Μπορεί εκείνο το πανέξυπνο application να σας είπε οτι κοιμηθήκατε αρκετά, αν όμως έχετε, για παράδειγμα, πιεί ,θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσετε καφεϊνη την επόμενη μέρα ή ακόμη και να ξεκουραστείτε περισσότερο.

2. Χρησιμοποιείτε τα μαξιλάρια μόνο για το κεφάλι σας. Αν κοιμάστε ανάσκελα, σφηνώστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να πιστεί το κάτω μέρος της πλάτης σας. Αν κοιμάστε στο πλευρό σας, σφηνώστε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μασχάλη σας, από την αντίθετη πλευρά, για να στηριχτεί  καλύτερα το χέρι σας.

3. Κοιμάστε μπρούμυτα. Η εν λόγω στάση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και στην πλάτη, λέει η καθηγήτρια κλινικής ιατρικής Ilene Rosen MD. Για να ισιώσει η σπονδυλική σας στήλη λυγίστε τον αγκώνα και το γόνατο, απο την ίδια πλευρά που στριβετε το κεφάλι σας όταν κοιμάστε. Αντίστοιχα σφηνώστε ένα μαξιλάρι απο την αντίθετα πλευρά της μασχάλης και του ισχύου.

4. Πίνετε πρίν το βραδινό σας ύπνο. Εάν πιείτε το βράδυ,ναι μεν θα κοιμηθείτε πιο εύκολα αλλά το πιο πιθανό είναι να ξυπνήσετε πολλές φορές κατα τη διάρκεια της νύχτας. Όσο περισσότερο πίνετε πριν κοιμηθείτε, τόσο πιο πιο πολύ θα επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας. Προς το χειρότερο.

5. Δεν έχεις χρόνο να κοιμηθείς. Εάν δεν κοιμάστε όσο πρέπει μέσα στην εβδομάδα,το σώμα σας δεν ξεκουράζετε ουσιαστικά ποτέ. Συνεπώς είναι κάλο να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να κοιμάστε πιο πολύ αλλά και να ξυπνάτε ευχάριστα, λέει η Leve. Επίσης, κάνει το πρωινό ξύπνημα λιγότερο επώδυνο.

6. Κοίμαστε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Νομίζετε οτι με το να μη ξεκουράζεστε όλη τη βδομάδα, θα αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος το Σάββατο; Μάλλον όχι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

7. Κοιμάστε με γεμάτο στομάχι. Κάθε φορά που πάτε για ύπνο και έχετε φάει πολύ και μάλιστα σε λιγότερο χρονικό διάστημα απο τρεις ώρες, είναι σαν να φλερτάρετε με την καούρα και τη δυσπεψία.

8. Κοιμάστε σε ένα super αφράτο μαξιλάρι.Φαντάζει τέλειο για μαξιλαροπόλεμο όμως είναι και super άβολο για την πλάτη σας. Το σωστό μαξιλάρι θα πρέπει να ανυψώνει το κεφάλι και το λαιμό αρκετά ώστε να η σπονδυλική σας στήλη να παραμένει σε ευθεία, ενώ εσείς κοιμάστε.

9. Κοιμάστε σε εμβρυακή στάση. Αυτή η πλευρά-κρεβάτι εμποδίζει τη σωστή αναπνοή και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου σας όπως αναφέρει η Leve. Σφηνώστε ένα μαξιλάρι κάτω απο τον άνω βραχίονα και το πόδι σας, για να χαλαρώσουν τα άκρα σας και να επιμηκυνθεί η σπονδυλική σας στήλη.

10. Κοιμάστε σε στρώμα μεγαλύτερο σε ηλικία απο εσάς!. Η πλειοψηφία των στρωμάτων έχουν ανθεκτικότητα το πολύ 10 χρόνια ανάλογα πάντα με την ποιότητα ,το βάρος και τη χρήση του.

11.Κοιμάστε πάνω σε συνθετικά υλικά. Και δεν εννοούμε τα εσωρουχά αλλά και τα σεντόνια σας. Τα σατέν σεντόνια και οι μεταξωτές πυτζάμες μπορεί να  δημιουργούν φανταστική αίσθηση, αλλα μας διατηρούν ζεστούς, περισσότερο απ’οτι τα φυσικά υλικά. Αυτό μπορεί να αλλάξει τελείως τη θερμοκρασία του σώματός σας και τελικά να διαταραχτεί ο ύπνος σας λέει η Leve. Πάντα να κοιμάστε με σκεπάσματα και πυτζάμες κατασκευασμένα απο βαμβάκι, μπαμπού ή φυσικές ίνες.

12. Κοιμάστε σε πολύ μαλακό στρώμα. Όλα εξαρτώνται απο το  βάρος σας και την προσωπική σας προτίμηση. Θα καταλάβετε ότι το στρώμα σας είναι πολύ μαλακό,όταν θα αρχίσετε να βουλιάζετε σε αυτό.

13. Κοιμάστε σε ένα στρώμα που είναι πολύ σκληρό. Αν όμως το σώμα σας δε βυθίζεται καθόλου, πιθανότατα ξυπνάτε κάθε πρωί με πόνο στην πλάτη ,στους ώμους και στον ισχύο τονίζει η Leve.

14. Κοιμάστε δίπλα στο τηλέφωνό σας, χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση πριν κοιμηθείτε. Αυτές οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια παρεμβαίνει στο φυσικό κύκλο του ύπνου, επισημαίνει η  Leve. Αφήστε το τηλεφωνό σας σε έναν άλλο χώρο στο σπίτι, έξω απο το δωμάτιο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό , μια επιλογή είναι η αθόρυβη λειτουργία με την οθόνη στραμμένη προς τα κάτω σε μια επιφάνεια μακριά από το κρεβάτι σας. Όσο για την τηλεόραση; Σταματήστε να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά μία ή δύο ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι για να δώσει το μυαλό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.

15. Πάτε στο κρεβάτι με βρώμικα πόδια. Ειδικά αν φοράτε σανδάλια ή περπατάτε ξυπόλητοι γύρω από το σπίτι, μπορεί να βρεθεί ξανά η βρωμιά και η σκόνη που μεταφέρατε όλη την ημέρα επάνω στο κρεβατι σας.(Αηδιαστικό!).

16. Κοιμάστε με το κατοικίδιό σας. Το 63% των ιδιοκτητών που κοιμούνται δίπλα κατοικίδια ζώα τους, στην πραγματικότητα κοιμούνται ελάχιστα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Associated Professional Sleep Societies.

marieclaire

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.