Τέλος στην υπόθεση – θρίλερ – Διατροφή μόλις 76,50 ευρώ θα καταβάλλει μηνιαία ο πρώην σύζυγός της

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ
Με εννέα σελίδες, όσες είναι και η απόφαση του δικαστηρίου, δόθηκε τέλος στο ενδοοικογενειακό θρίλερ του καλοκαιριού, τα ασφαλιστικά μέτρα της βουλευτίνας και εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου κατά του συζύγου της, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο Βασίλη Παπαϊώαννου, για την επιμέλεια του παιδιού τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να αναθέσει την επιμέλεια του 11χρονου γιου τους στην κυρία Ασημακοπούλου, ενώ υποχρέωσε τον κύριο Παπαϊωάννου να καταβάλλει μηνιαίως ως διατροφή το ποσό των 76,50 ευρώ μόλις, καθώς ο ίδιος δηλώνει ελάχιστο εισόδημα. Όμως στην πραγματικότητα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, που ξεπέρασε σε δημοσιότητα τα γεωγραφικά όρια των Ιωαννίνων και ευλόγως έγιναν πρωτοσέλιδο οι ομηρικοί καυγάδες, οι βαρύτατες κατηγορίες και οι εκατέρωθεν απειλές, χαμένοι βγήκαν και οι δύο άλλοτε αγαπημένοι σύζυγοι, όπως φυσικά και το παιδί τους, που είδε τους γονείς του να λύνουν τις διαφορές τους για το μέλλον του εντός της δικαστικής αίθουσας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που αποκαλύπτει το protothema.gr, η επιμέλεια ανατέθηκε στην μητέρα του παιδιού για τρεις βασικούς λόγους, συναισθηματικούς, ψυχικούς και οικονομικούς, όλοι προς το συμφέρον του ανηλίκου. Το δικαστήριο έκρινε ότι “το τέκνο έχει αναπτύξει με τη μητέρα του μια σχέση βαθιά και γερή, που επί έτη καλλιεργείται, η οποία ανέκαθεν είχε αναλάβει τη φροντίδα του, είναι δε σε θέση και στο μέλλον να συνεχίσει να το πράττει. Περαιτέρω, η ηλικία του παιδιού είναι τέτοια, που απαιτεί τη μη απόσπασή του από αυτήν”, με την Πρόεδρο του δικαστηρίου πάντως να σημειώνει στο σκεπτικό της, ότι “και οι δύο γονείς αγαπούν το παιδί τους, είναι φιλόστοργοι, άξιοι και ικανοί να αναλάβουν τη διαπαιδαγώγησή του. Και οι δύο γονείς έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο λειτουργικό καθήκον της επιμέλειας και δείχνουν, ότι θα εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται το ίδιο και στο μέλλον”.

Το δικαστήριο απέρριψε το πιο ισχυρό επιχείρημα της πλευράς Παπαϊωάννου, που κατηγορούσε την κυρία Ασημακοπούλου ότι σπάνια βρίσκεται κοντά στο παιδί της, το οποίο μεγαλώνει και πάει σχολείο στα Ιωάννινα, καθώς η ίδια το μεγαλύτερο διάστημα είναι στην Αθήνα λόγω της ενασχόλησής της με την πολιτική, για την οποία μάλιστα τρέφει ιδιαίτερες φιλοδοξίες. “Κώλυμα περί της ανάθεσης της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων στη μητέρα του δεν συνιστά η κατά τακτά χρονιά διαστήματα απουσία της λόγω της βουλευτικής της ιδιότητας, καθώς δεν επηρεάζεται η περαιτέρω ομαλή ανάπτυξή του” σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης. Αντιθέτως, “τυχόν μεταβολή του περιβάλλοντός του και απομάκρυνσή του από την οικογενειακή οικία στην οποία διαμένει και έχει μεγαλώσει και μετακόμισή του στο διαμέρισμα που ήδη μισθώνει ο πατέρας του, στο κέντρο των Ιωαννίνων θα επιδρούσε πιθανώς επιβλαβώς στην εξέλιξή του”.

Ο τρίτος και καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε το δικαστήριο στην απόφαση να δώσει την επιμέλεια του 11χρονου στη μητέρα του, ήταν το οικονομικό. Όπως έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, η κυρία Ασημακοπούλου μπορεί να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης του παιδιού της που υπολογίζονται σε 600 ευρώ μηνιαίως και αφορούν την τροφή, την ένδυση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και το ιδιωτικό σχολείο όπου πηγαίνει καθώς και τη ψυχαγωγία του, καθώς η ίδια λαμβάνει βουλευτική αποζημίωση 4.500 ευρώ μηνιαίως ενώ εισπράττει και 450 ευρώ από μισθωμένο διαμέρισμα στην Αθήνα. Αντίθετα ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος – εν διαστάσει – σύζυγός της αδυνατεί να συνεχίσει να προσφέρει στο παιδί του την ποιότητα ζωής που έχει μέχρι σήμερα, καθώς οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του ανέρχονται σε μόλις 500 ευρώ.

Μάλιστα μετά την ανάθεση της επιμέλειας του 11χρονου στη μητέρα του, ο κ. Παπαϊωάννου καλείται να καταβάλλει μηνιαία διατροφή 76,50 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση της οικονομικές δυνατότητες των διαδίκων.

Όσον αφορά τις βαρύτατες κατηγορίες που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές και το λόγο διακοπής της έγγαμης συμβίωσής του που χρονολογείται τον περασμένο Ιούλιο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ενδιαφέρει στην προκείμενη δίκη, αφού κανείς από τους ευρισκόμενους σε διάσταση συζύγους δεν αιτείται διατροφή για τον εαυτό του.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης ο δικηγόρος της κυρίας Ασημακοπούλου, κ. Νίκος Γκόντας, δήλωσε στο protothema.gr: “Το δικαστήριο έκρινε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και ανέθεσε την επιμέλεια στη μητέρα του. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η βούληση της μητέρας του είναι, το ανήλικο να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον πατέρα του και προς αυτή την κατεύθυνση θα πράξει ότι περνάει από το χέρι της”. Το protothema.gr επικοινώνησε και με τον κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, αλλά εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.