διατροφηΗ «επίφοβη» εποχή έχει μπει για τα καλά και όλοι γύρω σας –κι εσείς μαζί- βήχουν, φυσούν τη μύτη τους και φτερνίζονται χωρίς έλεος. Με τις κατάλληλες τροφές, όμως, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του ενοχλητικού κρυώματος, αλλά και άλλων καταστάσεων που σας προκαλούν δυσφορία.

Το χειμώνα, όταν αισθανόμαστε τη γρίπη να μας περιτριγυρίζει, η διατροφή μας παίρνει συνήθως άλλο χαρακτήρα. Ένα μικρό παράδειγμα; Επιθυμούμε πιο συχνά μια ζεστή σούπα που νιώθουμε ότι μας ηρεμεί το στομάχι και μας καταπραΰνει όταν νιώθουμε λίγο ασθενικοί, πίνουμε ζεστά ροφήματα και γενικά προτιμούμε γεύματα πιο ελαφριά και ζεστά –τα κρύα πιάτα είναι πλέον παρελθόν κι αποτελούν μια ανάμνηση, όπως και οι διακοπές μας.

Πέρα, όμως, από τα κλασσικά, υπάρχουν διάφορες τροφές, σύμφωνα με το health.com, που μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα, είτε το πρόβλημά σας είναι η γρίπη, είτε σας πονούν οι αρθρώσεις σας, είτε οι καούρες σας χτυπούν και πάλι την πόρτα κ.ο.κ.

Γρίπη και αδιαθεσία: νικήστε τη με καρότα, σπανάκι, κολοκύθα
Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα… VIP συστατικά που είναι απαραίτητα για να κρατηθούμε μακριά από ιώσεις και κρυώματα. Ο λόγος είναι ότι κρατάει τις βλεννώδεις μεμβράνες υγρές και υγιείς, έτσι ώστε τα μικρόβια να μην μπορούν να τις διαπεράσουν. Βάλτε στη διατροφή σας σπανάκι, κατσαρό λάχανο, κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτες, για να εξασφαλίσετε μια ισχυρή πρόσληψη βιταμίνης Α που θα σας κρατήσει υγιείς.

Καούρες: δώστε τέλος με φυτικές ίνες
Οι καούρες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για κάποιους είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα. Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας και αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ρύζι, λευκά μακαρόνια, άσπρο ψωμί), με ολικής άλεσης προϊόντα (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης μακαρόνια κ.ο.κ.) που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το μυστικό; Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δημιουργούν κινητικότητα και όσο περισσότερες καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο χρόνο μένει φαγητό στο στομάχι μας, άρα και λιγότερα οξέα ανεβαίνουν προς τα πάνω και μας προκαλούν δυσφορία.

Κρύωμα: τονώστε το ανοσοποιητικό με σελήνιο
Η έλλειψη σε σελήνιο μπορεί να σημαίνει ότι μας λείπει ένα συστατικό-κλειδί που βοηθάει το ανοσοποιητικό μας να παραμένει γερό. Το σελήνιο βοηθάει στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων, ειδικά αυτών που είναι υπεύθυνα για την εξόντωση βακτηρίων και ιών, ακόμη και της γρίπης. Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι η έλλειψη σεληνίου δεν οδηγεί μόνο σε έντονα συμπτώματα γρίπης, αλλά επιτρέπει και σε πιο ήπιους ιούς να μεταλλάσσονται σε πιο ισχυρούς. Μια μερίδα ιππόγλωσσου ή σαρδέλες σας παρέχουν περίπου 60% της ποσότητας σεληνίου που έχετε ανάγκη ημερησίως, συν του ότι περιέχουν ωφέλιμα ωμέγα-3, τα οποία πάντα είναι απαραίτητα στον οργανισμό.

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς: με όπλο τα ωμέγα 3
Όπως βάζουμε λάδι στην πόρτα για να μην τρίζει, κάτι παρόμοιο χρειάζονται και οι αρθρώσεις μας για να διατηρούνται υγιείς. Κι αυτό μας το δίνουν τα λιπαρά ψάρια με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παρέχουν στον οργανισμό μας και κάνουν τις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας πιο μαλακές. Ο σολομός και οι σαρδέλες αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή, ενώ σύμφωνα με έρευνες, τα ωμέγα-3 φαίνεται ότι βοηθούν και ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να αισθανθούν καλύτερα και σε κάποιες περιπτώσεις να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους μετά από συμβουλή γιατρού.

Ουρολοιμώξεις: καταπολεμήστε τες με τσάι μαϊντανού και χυμό κράνμπερι
Λόγω του ότι το χειμώνα πίνουμε λιγότερο νερό από το καλοκαίρι, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να μας χτυπούν την πόρτα αρκετές φορές. Εκτός από νερό, όμως, μπορείτε να τις καταπολεμήσετε και με τσάι μαϊντανού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός έχει αντιβακτηριδιακή δύναμη και δρα κατά των μικροβίων που πλήττουν το ουροποιητικό, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα γαρνίρει το πιάτο σας, μην τον αφήσετε ανεκμετάλλευτο, ενώ μια καλή λύση είναι και το τσάι του: βράστε νερό, προσθέστε ένα ματσάκι μαϊντανό για 10 λεπτά κι έπειτα πιείτε το.
Μαζί με το μαϊντανό, σημαντικό όπλο έναντι των ουρολοιμώξεων είναι και ο χυμός κράνμπερι, ο οποίος περιέχει συστατικά που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες και φαίνεται πως εμποδίζουν τα βακτήρια να περνούν στα κύτταρα της κύστης και να προκαλούν μόλυνση. Μια νέα, μάλιστα, εργαστηριακή ανακάλυψη έδειξε ότι το κράνμπερι αποτρέπει τα βακτήρια από τη δημιουργία μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για να βγάλουν ουρά και να «κολυμπούν» μέσα στην ουροδόχο κύστη, μολύνοντας τα κύτταρα. Ψάξτε για προϊόντα με κράνμπερι, αλλά προσέξτε να βρίσκεται στη λίστα των 3 πρώτων βασικών συστατικών προτού τα προτιμήσετε.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.