Νέα έρευνα καταρρίπτει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες καριέρας μένουν στο ένα τέκνο

GYNAIKES - ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΠΑΙΔΙΑ
Το στερεότυπο θέλει την γυναίκα καριέρας να κάνει ένα ή κανένα παιδί.
Πρόκειται συνήθως για γυναίκες που το αναβάλουν για αργότερα.
Μετά το πανεπιστήμιο, μετά το πρώτο, δεύτερο, τρίτο μεταπτυχιακό, αφού πρώτα στρώσουν την δουλειά, αφού έρθει εκείνη η προαγωγή.


Είναι αυτές που όταν ερωτηθούν θα πουν ότι τα παιδιά εμποδίζουν την ανέλιξη στην δουλειά, ότι η επιτυχία θέλει θυσίες και μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να θυσιάσεις είναι και η μητρότητα.

Μια νέα έρευνα που έκανε η Economic Journal πάντως έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο και να πει ότι αντίθετα οι επιτυχημένες γυναίκες κάνουν περισσότερα παιδιά από τις λιγότερο επιτυχημένες και μορφωμένες ομολόγους τους και να εξηγήσουν και το γιατί.

Οι οικονομολόγοι Moshe Hazan και Hosny Zoabi παρατήρησαν ότι οι δείκτες γονιμότητας μεταξύ των γυναικών που έχουν τελειώσει το Λύκειο στην Αμερική έχουν μείνει σταθερές τα τελευταία τριάντα χρόνια ενώ στις γυναίκες με πτυχίο έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%. Γιατί όμως;

Ένας από τους βασικούς λόγους που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν ότι οι γυναίκες που τα  έχουν πάει καλά στην καριέρα τους  μπορούν να πληρώσουν για βοήθεια. «Έχεις την γυναίκα που θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο, κάποια άλλη που θα πάρει τα ρούχα από το καθαριστήριο, θα ψωνίσει για να μαγειρέψει το βράδυ και μπορείς να αφήσεις ένα σπίτι άνω κάτω το πρωί αφού θα έρθει η γυναίκα για να καθαρίσει» γράφει ο Moshe Hazan.

Ένας ακόμη πιθανός λόγος είναι ότι οι σύντροφοι των επιτυχημένων γυναικών συχνά είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις ευθύνες της οικογένειας, να πάνε τα παιδιά στις δραστηριότητες και να επιστρέψουν εκείνοι στο σπίτι όταν εκείνη πρέπει να καθίσει στο γραφείο μέχρι αργά.

Η ιδέα του αρσενικού κουβαλητή που δεν βοηθά στο σπίτι δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα στην ζωή των λιγότερο μορφωμένων γυναικών. Τέλος οι επιτυχημένες και καλύτερα αμειβόμενες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη των εξαιρετικά δαπανηρών μεθόδων υποβοηθούμενης γονιμότητας και έτσι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.



marieclaire

>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.