Ομηρος των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν Γερουσία και Βουλή, ο Ομπάμα τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του. Η δυσαρέσκεια των Αμερικανών και η επόμενη μέρα.

repoumplikanhΡεπουμπλικανικό τσουνάμι σάρωσε την Γερουσία που για πρώτη φορά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια φεύγει από τα χέρια των Δημοκρατικών αλλάζοντας άρδην το πολιτικό σκηνικό τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα. Δεν περιμένω ότι ο πρόεδρος θα ξυπνήσει αύριο και θα δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Γνωρίζει ότι ούτε και εγώ θα το κάνω»

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν την Γερουσία καταλαμβάνοντας 52 έδρες έναντι 45 των Δημοκρατικών και 2 που καταλαμβάνει ανεξάρτητος υποψήφιος. Υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών παρέμεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων οι οποίοι όμως κατάφεραν να αυξήσουν τη διαφορά φτάνοντας στις 240. Δέκα έδρες έχασαν οι Δημοκρατικοί που καταλαμβάνουν 170.

Η δυσφορία για την κατάσταση της οικονομίας, παρά τα λογιστικά νούμερα που δείχνουν βελτίωση, αποτυπώθηκε στην κάλπη της Βόρειας Καρολίνας, του Κολοράντο, της Αϊοβας, της Δυτικής Βιρτζίνια, του Αρκάνσας, της Μοντάνα και της Νότιας Ντακότας που έδωσαν τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους. Ο Γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ μαέστρος των ελιγμών, κέρδισε άνετα στο Κεντάκι και πέτυχε τον στόχο που επί χρόνια κυνηγούσε, να αναλάβει ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κερδίσουν ακόμη και σε μάχες που θεωρούνταν δύσκολες όπως στη Βόρεια Καρολίνα και το Κάνσας όπου φαβορί ήταν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών. Ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησε σιωπηλά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στον Λευκό Οίκο και έχει καλέσει σε συνάντηση την Παρασκευή τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

«Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα. Δεν περιμένω ότι ο πρόεδρος θα ξυπνήσει αύριο και θα δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Γνωρίζει ότι ούτε και εγώ θα το κάνω. Εχουμε όμως καθήκον να εργαστούμε μαζό σε θέματα όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε» είπε ο ΜακΚόνελ στην ομιλία του στη Λουιζιάνα.

Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονταν έξι έδρες για να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, κέρδισαν τελικά επτά. Η κόκκινη γραμμή για τους Δημοκρατικούς ήταν οι έδρες στην ‘Αιοβα και τη Βόρεια Καρολίνα που πέρασαν στους Ρεπουμπλικάνους. Το ρεπουμπλικανικό τσουνάμι θα υποχρεώσει το Μπαράκ Ομπάμα σε άτακτη υποχώρηση στην νομοθετική ατζέντα τους ενώ θα περιοριστεί σε αποφάσεις που δεν χρειάζονται νομοθετική έγκριση ή που θα έχουν διοκομματική στήριξη, όπως οι εμπορικές συμφωνίες και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Οπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές οι Ρεπουμπλικανοί που ελπίζουν να κερδίσουν και τον Λευκό Οίκο το 2016, καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν και να μην προκαλέσουν ξανά παράλυση στη χώρα, όπως έγινε πέρυσι στο Δημόσιο, με αφορμή των προϋπολογισμό.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο θέμα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, στις αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, λιγότερο από το 1/3 των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το 40% εγκρίνει τους χειρισμούς του Μπαράκ Ομπάμα ενώ 64% θεωρεί ότι ο Ομπάμα πρέπει να προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» στον Λευκό Οίκο.

Οπως σχολίαζε η Liberation, «η δημοτικότητά του που αγγίζει το 40% θα ήταν άπιαστο όνειρο για τον πρόεδρο Ολάντ, αλλά για τα αμερικανικά δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από μικρομεσαία», σχολιάζει ο γάλλος αρθρογράφος. «Ως φιλελεύθερος και ανοιχτόμυαλος έγχρωμος, ο Μπάρακ Ομπάμα αντιπροσωπεύει πολλά από όσα αποστρέφεται ένα τμήμα της χώρας του. Επίσης έχει χάσει πολλούς από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, ανάμεσα στους έγχρωμους και λατινοαμερικανούς εργάτες και υπαλλήλους, που ακόμη περιμένουν τις αλλαγές που ήλπιζαν ότι θα έφερνε».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.