Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού AsH1

4 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταδεικνύει ότι μόλις 15 λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 1/5.

karkinos mastouΣτο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Δρ Τιμ Κι και οι συνεργάτες του στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του βρετανικού πανεπιστημίου, εξέτασαν στοιχεία από 125.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Από το δείγμα αυτό, περίπου 1.000 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, εκείνες που ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, είχαν μακράν τη μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή.

Παράλληλα, προέκυψε ότι οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον από την παρούσα μελέτη, είναι ότι το όφελος δεν αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι δραστήριες γυναίκες είναι αδύνατες. Εμείς διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχει άμεσο όφελος από την γυμναστική για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, πέραν της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ίσως είναι απόρροια της επίδρασης της άθλησης στο ορμονικό προφίλ του κάθε ατόμου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (NCRI).

This entry was posted on Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2014 at 22:19 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply