Σταθερότητα κι όχι πρόωρες εκλογές θέλουν οι πολίτες. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

dhmoskopishΜπροστά στην απειλή των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διευρύνεται η διαφορά υπέρ της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.

Όπως καταγράφει η έρευνα της εταιρίας metrisi, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ποσοστό 51,6% διαφωνεί με τις πρόωρες κάλπες έναντι του 39,8% που ζητά εκλογές, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 23,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος θέλει να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο- τάσσεται κατά της επιλογής του κόμματός του.

Η πολιτική της «ανατροπής της κυβέρνησης» που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων για έναν επιπλέον λόγο: Ότι πιθανή εκλογική αναμέτρηση θα ανακόψει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την ύφεση, όπως πιστεύει το 54,8%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στον απόηχο της περιόδου που «αγρίεψαν» οι αγορές, αλλά και στην κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα μιλώντας για «γαλάζιους κουμπαράδες», τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν τάση αντιστροφής της αρνητικής εικόνας για την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με διαφορά 6,7% (39,9% έναντι 33,2%), ενώ επίσης προηγείται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως ο καταλληλότερος για να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα (46,7% έναντι 27% του κ. Τσίπρα) όσο και για να προασπίσει τη χώρα από τις «κερδοσκοπικές επιθέσεις» στην πορεία εξόδου από την ύφεση (45,9% έναντι 24,5% αντίστοιχα).

Επίσης, η Ν.Δ. θεωρείται καταλληλότερη από το 33,6% των ερωτηθέντων για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 26,4% αλλά και το κόμμα που έχει «ισχυρή ομάδα» για τη διακυβέρνηση της χώρας (29,2% έναντι 23,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αυτό που συγκρατούν στην κυβέρνηση είναι ότι η χώρα σήμερα είναι καλύτερα απ’ την κατάσταση που βρισκόταν ένα χρόνο πριν και θα είναι ακόμη καλύτερα αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, όμως η Ν.Δ. εμφανίζει αύξηση της συσπείρωσης με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα στο 3,1%. Οπως καταγράφει η δημοσκόπηση, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι 27,2% έναντι 24,1% που συγκεντρώνει η Ν.Δ., ενώ τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,4%. Με οριακές διαφορές ακολουθούν το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,3%. Οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη εμφανίζουν 2,2%, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. καταγράφει 1,2% και η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται στο 14,9%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.