Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τελικό: Οι νέοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων–Ποιοί κερδίζουν-ποιοί χάνουν

1 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ποιοί κερδίζουν-ποιοί χάνουν. Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ. H συμφωνία με το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΟλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ποιοι οι κερδισμένοι και ποίοι οι χαμένοι. Οι μειώσεις στα υπουργεία.

«Λευκός καπνός» βγήκε από την κυβερνητικη

συνάντηση της περασμένης Παρασκευής για τις παρεμβάσεις στο Μισθολόγιο του Δημοσίου στην οποία συμμετείχαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Χ. Πρωτόπαπας, Π. Ρήγας και Γ. Κουτσούκος και από την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Μετά από τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκε εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, να υπάρξουν παρεμβάσεις στην πολιτική αμοιβών στο Δημόσιο σε βάθος διετίας και στην λογική του ήδη ψηφισμένου νόμου στην ελληνική βουλή. Το πλαίσιο των αλλαγών θα οριστικοποιηθεί από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ενώ τελεί υπό την τελική έγκριση της τρόικας που πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές στην προσωπική διαφορά που λαμβάνουν 60.000 υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση μετά την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ αφορούν:

  • Τη μείωση των εισαγωγικών μισθών στους πρωτοδιόριστους, στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, από την 1/1/2015 με την παράλληλη ενίσχυση όσων τοποθετηθούν την περιφέρεια με την καταβολή επιδόματος ενοικίου.
  • Συγκεκριμένα ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 680 από 780 ευρώ (-100), του υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 από 858 (-110) που ισχύει σήμερα, ενώ στους ΤΕ από 1.037 σε 996 ευρώ (- 41) και στους ΠΕ από 1092 σε 1070 ευρώ (-22).
  • Δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των υπολοίπων εργαζομένων στο Δημόσιο από τις μειώσεις των εισαγωγικών μισθών καθώς θα δημιουργηθεί ένας νέος βαθμός (Ζ) για τους νεοεισερχόμενους, και θα ισχύει για δύο χρόνια κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου μέχρι να αξιολογηθούν ότι είναι ικανοί για μονιμοποίηση.
  • Παράλληλα θεσμοθετείται ένα ειδικό επίδομα ενοικίου για τους νεοπροσληφθέντες στην ελληνική περιφέρεια που θα αφορά τις ανάγκες για στέγαση.
  • Οι νέες προσλήψεις το 2015 θα αφορούν μόνο πτυχιούχους και κυρίως εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές που θα λαμβάνουν ένα μικρό βοήθημα ως επίδομα ενοικίου.Η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει εντός του 2015 και θα εφαρμοστεί το 2016 οπότε θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου.


Σύστημα αξιολόγησης

Ψήφιση μέχρι τα τέλη του 2014 του μόνιμου συστήματος αξιολόγησης που θα συνδέει την αμοιβή με την παραγωγικότητα. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει εντός του 2015 και θα εφαρμοστεί το 2016 οπότε θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη θα συνδέεται με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση. Από την επόμενη χρονιά μπαίνει τέλος στα ποσοστά βαθμολόγησης και από το 2016 απελευθερώνεται το καθεστώς των προαγωγών τουλάχιστον για τους ΠΕ και ΤΕ

Υπουργεία

Σχετικά με την προσωπική διαφορά και σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι αμοιβές θα διατηρηθούν ως έχουν, αλλά από την 1η Ιουλίου 2015 θα εφαρμοστεί πιλοτικό σύστημα με εσωτερική ανακατανομή και σύνδεση με το είδος εργασίας και το είδος των θέσεων. Οι «μάχιμοι» εφοριακοί και τελωνειακοί θα δουν τους μισθούς τους να διατηρούνται σταθεροί ενώ θα δεχτούν σημαντικές μειώσεις οι υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών με βοηθητικές ειδικότητες (οδηγοί, κλητήρες κτλ) που λαμβάνουν από 50 έως και 600 ευρώ προσωπική διαφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί η αναδιανομή των επιπλέον ποσών που θα παρακρατηθούν εντός του υπ. Οικονομικών. Έτσι ένας υπάλληλος ΥΕ που λαμβάνει 1700 ευρώ εκ των οποίων τα 400 είναι προσωπική διαφορά μπορεί να δεί τον μισθό του να μειώνεται κατά το 50% της πλεονάζουσας αμοιβής δηλαδή κατά 200 ευρώ ενώ ο εφοριακός ΠΕ δεν θα υποστεί μειώσεις στις αποδοχές του.

Στα υπόλοιπα υπουργεία, όπως για παράδειγμα στο υπ. Ανάπτυξης , από 1/7/2015 όπου υπάρχει προσωπική διαφορά θα επιβληθεί μείωση της τάξης του 5-10%. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων θέσεων ευθύνης στους προϊσταμένους. Έτσι ένας υπάλληλος ΠΕ που λαμβάνει 1400 ευρώ εκ των οποίων τα 200 αποτελούν προσωπική διαφορά θα απωλέσει μόλις 20 ευρώ από τις αποδοχές του. Από τον κουμπαρά που θα δημιουργηθεί θα δοθούν αντίστοιχες αυξήσεις στα επιδόματα θέσεις.

thetoc

This entry was posted on Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, 2014 at 17:38 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply