Το απόγευμα θα τεθούν στη διάθεση του κοινού τα νέα εκκαθαριστικά. Περίπου 1,4 εκατομμύρια ο τελικός αριθμός των δικαιούχων. Πώς θα βρείτε τα νέα ειδοποιητήρια.

enfiaΜετά την …παρέλαση και τον εορτασμό της εθνικής επετείου, περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει, εκτός απροόπτου από το απόγευμα και μετά, να θυσιάσουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να προμηθευτούν τα

νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι η 3η φορά που οι ίδιοι φορολογούμενοι τυπώνουν το εκκαθαριστικό.

Πολλοί φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την έκπτωση βάσει κριτηρίων δεν θα βρουν το διορθωμένο εκκαθαριστικό ούτε το σημείωμα της γ.γ.ΔΕ.

Τουλάχιστον, στην προκειμένη περίπτωση θα είναι για καλό καθώς σε αυτή τη φάση θα εμφανιστούν στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπονται για τις τρεις μεγάλες κοινωνικές ομάδες:

1.Τους έχοντες χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ (κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και αξία ακινήτων η οποία δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά σε επιφάνεια και τις 200.000 ευρώ σε αξία (σ.σ οι 200.000 ευρώ ισχύουν για οικογένεια με δύο παιδιά καθώς για τον εργένη το όριο είναι 85.000 ευρώ και για τον παντρεμένο 150.000 ευρώ)

2.Τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 80% με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (κλιμακούμενο και αυτό ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) αλλά και επιφάνεια ακινήτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων

3.Τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013.

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης, θα βρουν διορθωμένο το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό. Θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή καθώς με το που θα αναζητούν μέσω TAXISnet το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα αντικρίζουν ένα γραπτό μήνυμα από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τα εξής:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014

Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014

Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)

Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οικογένειες. Μπορεί το κάθε εκκαθαριστικό να είναι ατομικό, ωστόσο η έκπτωση του 50% ή του 100% για όσους πληρούν τα κριτήρια είναι οικογενειακή. Άρα, τα ποσά της έκπτωσης θα εμφανίζονται και στα ακίνητα της συζύγου και στα ακίνητα του συζύγου.

Εκτός από το εκκαθαριστικό, θα έχουν διορθωθεί και οι δόσεις. Έτσι, η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι μικρότερη καθώς σε αυτήν θα έχει συμπεριληφθεί και το ένα πέμπτο του ποσού που προκύπτει από την έκπτωση φόρου. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου με βάση το ποσό πριν την έκπτωση, η διαφορά θα αντιμετωπιστεί ως «προκαταβολή» της δόσης του Νοεμβρίου.

Πολλοί φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την έκπτωση βάσει κριτηρίων δεν θα βρουν το διορθωμένο εκκαθαριστικό ούτε το σημείωμα της γ.γ.ΔΕ. Αυτό οφείλεται είτε στην παράλειψη πληροφοριών (π.χ στον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους) είτε στην λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 (π.χ λάθη που έχουν εκτοξεύσει την αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να μην πληροί κάποιος το περιουσιακό κριτήριο). Γι’ αυτούς τους φορολογούμενους, θα γίνει δεύτερη εκκαθάριση τον Δεκέμβριο κάτι που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να διορθωθούν τα όποια λάθη.

thetoc

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.