ΣΟΚΟΛΑΤΑΚάποιες τις είχατε στα «απαγορευμένα» κάποιες άλλες τις τσιμπολογούσατε, ξέροντας ότι αν και δεν σας βλάπτουν, σίγουρα δεν έχουν κάτι να σας προσφέρουν. Κι όμως, κάνατε λάθος!

Η τάση για στροφή σε πιο υγιεινά μοντέλα ζωής τα τελευταία χρόνια μας έχει βομβαρδίσει με πληροφορίες που ενίοτε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ή μας μπερδεύουν γιατί είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους.

Πράγματι, κάποιες τροφές μας κάνουν καλό, κάποιες κακό και κάποιες άλλες νομίζαμε ότι μας βλάπτουν, ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας δούμε ποιες από τις τροφές που είχατε βάλει «Χ» πρέπει να ξαναμπούν -με μέτρο- στη διατροφή σας, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται έχουν πολλά να σας προσφέρουν, ανεξαρτήτως της… κακής τους φήμης.

Σκούρα σοκολάτα: πλούσια σε μέταλλα
Υπάρχουν φορές που απλώς πρέπει να φάμε λίγη σοκολάτα και δεν υπάρχει καμία έκπτωση σε αυτό. Τις φορές αυτές, η μαύρη σοκολάτα, παρ’ όλο που έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με μια γάλακτος, είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή με περισσότερα αντιοξειδωτικά, μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο και όσο πιο σκούρα την προτιμήσετε, τόσο πιο μεγάλα τα οφέλη της.

Καφές: βοηθάει στην απώλεια βάρους
Λίγοι μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτόν, πολλοί είναι αυτοί, όμως, που ταλαιπωρούνται για να τον βγάλουν από τη ζωή τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε, όμως, ότι ο καφές μπορεί να «κινητοποιήσει» τα λιποκύτταρα πριν την άσκηση, κάτι που σημαίνει ότι έχοντας πιει λίγο καφέ πριν το γυμναστήριο μπορεί να συμβάλλει στο να κάψετε περισσότερο λίπος.

Αβγά: παν μέτρον άριστον
Πάσχοντες και μη πάσχοντες από χοληστερίνη κοιτούν τα αβγά με αρκετή καχυποψία μιας και ο κρόκος τους είναι πλούσιος σε αυτή (περίπου 220mg χοληστερίνης ανά κρόκο). Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στον κρόκο βρίσκονται τα πιο θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες του αβγού (βιταμίνη Α, D, E, συμπλέγματος Β) και το σωστό είναι όχι να τα βγάλετε από τη διατροφή σας, αλλά να συμβουλευτεί τε το γιατρό σας -εφόσον υπάρχει πρόβλημα χοληστερίνης- σχετικά με το πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τα καταναλώνετε.

Πατάτες: ωφέλιμες αρκεί να μαγειρευτούν σωστά
Βγάλτε τις τηγανητές πατάτες από το μυαλό σας και προτιμήστε τες στην ψητή ή βραστή τους μορφή, προκειμένου να λάβετε τη βιταμίνη C και Β6 που περιέχουν, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με τις βλαβερές ουσίες του τηγανητού λαδιού. Και φυσικά μην τις «λούσετε» με μαγιονέζα ή άλλες λιπαρές σος. Δοκιμάστε να τις προσθέσετε βραστές στη σαλάτα σας, με λίγο μπαλσάμικο, λαχανικά, σολομό, ετοιμάζοντας στο άψε-σβήσε ένα πολύ υγιεινό βραδινό που θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας.

Γουακαμόλε: «ναι» στο γευστικό μεξικάνικο ντιπ
Λόγω του ότι το βασικό του συστατικό είναι το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά –άρα και θερμίδες- οι περισσότεροι προτιμούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Η αλήθεια είναι ότι αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση γουακαμόλε λόγω των θερμίδων, αλλά από άποψη διατροφής, τα καλά λιπαρά του αβοκάντο του χαρίζουν υγιεινή χροιά, ενώ οι φυτικές του ίνες δεν σας αφήνουν να το παρακάνετε και σας συγκρατούν από το να πεινάσετε ξανά γρήγορα. Μπόνους; Η βιταμίνη Α και C που περιέχει.

Ρύζι: κάτι ξέρουν οι Κινέζοι
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ενδεχομένως το ρύζι να είναι ένα από τα πρώτα φαγητά που θα σας αποτρέψει από το να τρώτε ο διαιτολόγος σας. Η αλήθεια; Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κάποιος τις μερίδες του στο ρύζι, υπάρχει περίπτωση να το παρακάνει. Αν, όμως, καταναλώνετε μια κανονική μερίδα (2 φλιτζάνια) οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 250, κι αν επιλέξετε το καστανό ρύζι, οι φυτικές του ίνες θα σας ωφελήσουν στη δίαιτα, αφού θα σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη από το συνηθισμένο ώρα. Συνδυάστε το με λαχανικά και απογειώστε το γεύμα σας, τονώνοντας τον οργανισμό σας.

Τυρί: ωφελεί την υγεία των οστών
Αδιαμφισβήτητα το τυρί, όποιο κι αν προτιμάτε, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άλλα είδη περισσότερο (π.χ. φέτα, ροκφόρ), άλλα λιγότερο (π.χ. ανθότυρο, μυζήθρα). Μαζί με τα λιπαρά, όμως, το τυρί σας παρέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών σας και ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, του αποδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω της μενακινόνης (ένας τύπος βιταμίνης Κ) η οποία ενεργοποιεί γονίδια που μπορούν να «σκοτώσουν» τα ασθενή κύτταρα. Φροντίστε να τρώτε λίγο τυρί καθημερινά, με το φαγητό ή τη σαλάτα σας, χωρίς να το παρακάνετε, μετατρέποντάς το σε ανθυγιεινή τροφή.

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.