Τα 3+1 αγκάθια για το Δημόσιο που βάζουν φωτιά στις σχέσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Απολύσεις στο δημόσιο, νέο μισθολόγιο, αξιολόγηση και μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας.

nd-pasokΤο Δημόσιο επανέρχεται ως βασικό θέμα στην συζήτηση μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαφωνούν σε βασικές παραμέτρους

για την υλοποίηση βασικών αλλαγών στα κράτος. Τα αγκάθια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κατ’ επέκταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι η υλοποίηση των 5.500 απολύσεων μέχρι τα τέλη του έτους, το νέο μισθολόγιο, το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης και ο μηχανισμός κινητικότητας:

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το Μνημόνιο υπολείπονται ακόμα 5.500 απολύσεις ως το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων από το δημόσιο  την διετία 2013-2014. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο αριθμός των 5.500 απολύσεων θα προέλθει από:

α) Τον συνυπολογισμό των υπάλληλων που απολύθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (1.850 εργαζόμενοι)

β) 1.050 άτομα που εργάζονται στις συγκοινωνίες από τη  μείωση των δομών σε τραμ, μετρό κ,λπ., αλλά και στα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και

γ) 2.500 υπάλληλοι λόγω πειθαρχικών, πλαστών δικαιολογητικών αλλά και την μείωση των δομών σε ΝΠΙΔ.

Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την υλοποίηση απολύσεων στον τομέα των συγκοινωνιών με τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη να έχει δηλώσει δημοσίως ότι όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί προσωπικό αλλά θα γίνουν και προσλήψεις. Το ΠΑΣΟΚ επίσης ισχυρίζεται ότι δεν θα δεχτεί άλλα τετελεσμένα από την κυβέρνηση ανοίγοντας μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την Τρόικα οι 2.000 περίπου απολύσεις των υπάλληλων με προσωρινές διαταγές προκειμένου να μειωθεί ο τελικός αριθμός των υποχρεωτικών απομακρύνσεων. Από την άλλη πλευρά και ο Λ. Γρηγοράκος ζητά την πρόσληψη 4.000 ατόμων στον  τομέα της υγείας.

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επήλθε για το νεό μισθολόγιο. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την μείωση του βασικού μισθού στα όρια του ιδιωτικού τομέα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση μετά από πιέσεις τις τρόικας και επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Οι βασικοί άξονες της πρότασης που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού είναι:

  • Ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου στο δημόσιο να είναι αντίστοιχος με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.
  • Θα περικοπεί τμήμα ή το σύνολο της προσωπικής διαφοράς που κρατούν περίπου 60.000 υπάλληλοι από το προηγούμενο μισθολόγιο και αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Η προσωπική διαφορά στο σύνολό της αντιστοιχεί σε 210 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 90 εκ. ευρώ αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών. Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Ένας υπάλληλος που αμοίβεται με 1500 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 350 ευρώ θα απωλέσει το σύνολο ή το 60% του ποσού σε βάθος τριετίας.
  • Θα καταβληθούν αυξήσεις για όσους έχουν θέσεις ευθύνης αφού υπάρχει πρόταση για αύξηση των επιδομάτων ευθύνης στις θέσεις των διευθυντών και των γενικών διευθυντών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικας. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δασκάλους και καθηγητές.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ για την αρνητική βαθμολογία στο 15% που επιβάλλει η ποσόστωση του μεταβατικού συστήματος βαθμολόγηση των υπαλλήλων που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση για το πάγιο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού στο οποίο θα στηρίζεται και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το 2015 το οποίο περιλαμβάνει:
1.    Την κατάργηση της ποσόστωσης που ισχύει σήμερα στην αξιολόγηση του προσωπικού. Καταργείται από την επόμενη χρονιά το 15% της αρνητικής βαθμολόγησης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.
2.    Το νέο σύστημα της αξιολόγησης θα στηριχτεί στην νέα γενιά προϊσταμένων που θα επιλεγούν με εξετάσεις και συνέντευξη. Οι νέοι προϊστάμενοι θα επιλεγούν για πρώτη φορά με αξιοκρατικές διαδικασίες και θα κληθούν να αξιολογήσουν την συμπεριφορά και την απόδοση των υφισταμένων τους από το νέο έτος. Οι γενικοί διευθυντές θα συμμετέχουν στην επιλογή των διευθυντών και αυτοί με την σειρά τους στην επιλογή των προϊσταμένων.
3.    Οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν το 2015 από τους προϊσταμένους τους με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  •  Γνώση του αντικειμένου: Τίτλοι σπουδών, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση, μελέτες, άρθρα, προτάσεις, βραβεύσεις, επαγγελματική επάρκεια, ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων κλπ.
  •  Διοικητικές ικανότητες, ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων.
  • Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, αφοσίωση στην εργασία, πρωτοβουλία-καινοτομία κλπ.
  •  Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά  προς τους πολίτες, επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες κλπ.
  • Αποτελεσματικότητα, ικανότητα θέσης και επίτευξης στόχων, ποιότητα και ποσότητα εργασίας.

4.   Από το 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της στοχοθεσίας και της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα και η απελευθέρωση των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2011.

ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αποτελεί το μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. με το νέο σύστημα καταργείται το υπάρχον καθεστώς μετατάξεων και αποσπάσεων και αντικαθίσταται με διαγωνισμό δύο φορές τον χρόνο, επί των κενών θέσεων, στον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συμμετέχουν θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επισπεύσει τη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας επιμένοντας στη θέση της ότι στο μέλλον η διαθεσιμότητα δεν πρέπει να συνδέεται με απολύσεις.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.