Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Μ. Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Β’ στα Σκόπια -Κέρινα ομοιώματά τους στο νέο αρχαιολογικό μουσείο

Οκτώβριος 19th, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΜΟΥΣΕΙΟ - ΣΚΟΠΙΑΤα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ είναι ανάμεσα στα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σάββατο (18/110).

Το μουσείο, που κόστισε 27 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και οι συλλογές του περιλαμβάνουν 6.000 αντικείμενα. Ανάμεσά τους 15 κέρινα ομοιώματα, μεταξύ των οποίων είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

Πρόκειται για κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Ρωσία. Ακόμη, στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

«Ολα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί έκφραση των ιδιαίτερων παραδόσεων, της γνώσης και των αξιών των προηγούμενων γενεών σε αυτό τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, εγκαινιάζοντας το μουσείο, ενώ προανήγγειλε την ερχόμενη εβδομάδα «μουσείο για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

iefimerida

This entry was posted on Κυριακή, Οκτώβριος 19th, 2014 at 09:11 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply