Αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής
ΑΚΙΝΗΤΑ - ΣΠΙΤΙΑΣτα τέλη Ιανουαρίου 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπεται να τροποποιηθούν νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2016, κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι στα ακίνητα θα επιβάλλονται με τις πλασματικές τιμές που ισχύουν σήμερα.

Δηλαδή στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιθυμεί από το 2015 να εξορθολογίσει σταδιακά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή) θα πρέπει να μειώσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει η «Καθημερινή», το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 και η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται η συνδρομή επιτροπών προκειμένου να αποφανθούν για τις νέες τιμές σε κάθε ζώνη. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία πλατφόρμα την οποία θα χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι φορείς του Δημοσίου, από πολεοδομίες, δήμους, ΔΕΗ, επιμελητήρια, υπουργείο Οικονομικών κ.λ.π.

Με τις τιμές που θα «βγάζει» το σύστημα θα υπολογίζονται οι φόροι των ακινήτων καθώς και τα τέλη που επιβάλλονται κατά περίπτωση. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένας μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι τιμές ζώνης και το μόνο που θα αλλάζει είναι ο συντελεστής για τη φορολόγηση των ακινήτων, ανάλογα με τα έσοδα που θέλει να εισπράξει το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων από τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών τιμών και των αντικειμενικών αξιών είναι δεδομένες. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Μητράκο, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά μέσο όρο, οι αντικειμενικές τιμές σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15%-20% από τις εμπορικές τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο. Η παραπάνω εκτίμηση δόθηκε από τον κ. Μητράκο σ

ο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό 9ο RED Business Forum.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.